nieuws

Weduwe Roald Dahl onthult dat Sjakie (van de Chocoladefabriek) eigenlijk zwart was

Weduwe Roald Dahl onthult dat Sjakie (van de Chocoladefabriek) eigenlijk zwart was

‘Sjakie en de Chocoladefabriek’ is het bestverkochte boek van schrijver Roald Dahl. Zijn weduwe vertelde aan de ‘BBC‘ dat haar man eigenlijk een zwarte hoofdpersoon had gewild.

| Lisa Koetsenruijter

Zijn literair agent bracht hem echter op andere ideeën.

Lees ook
Vader heeft grootste lol (en zijn kinderen de grootste moeite) met cassettebandje

‘Heel jammer’
“De eerste Sjakie over wie hij schreef was een zwart jongetje”, vertelde Liccy Dahl in een interview met BBC Radio 4. Waarom de hoofdpersoon uiteindelijk toch wit is geworden? “Ik weet het niet. Het is heel jammer.”

Literair agent
De biograaf van de beroemde kinderboekenschrijver heeft wel een verklaring: de literair agent van Dahl vond een zwarte Sjakie destijds een slecht idee. “Hij was bang dat een zwarte hoofdpersoon niet zou aanslaan bij de lezers. Ze zouden zich afvragen waarom hij zwart was.”

Eerder kritiek
Liccy zei ook op de radio dat ze hoopt dat in een heruitgave de hoofdpersoon alsnog zwart wordt. Eerder werd al een etnische aanpassing gedaan in hetzelfde verhaal van haar man. Hij kreeg kritiek omdat de Oempa Loempa’s in zijn eerste versie zwarte pygmeeën uit Afrika waren. Dat zou te veel doen denken aan slavernij, en daarom zijn de dwergen in latere edities ‘rozig wit’ en afkomstig uit een fantasiewereld.

2 x verfilmd
Charlie and the Chocolate Factory verscheen in 1964. Met wereldwijd meer dan een miljoen verkochte exemplaren is het verhaal over een arm jongetje dat een Gouden Toegangskaart tot de geheimzinnige fabriek van Willy Wonka vindt Dahls bestverkochte boek. In 1971 en 2005 werd het verfilmd, met eerst Gene Wilder (foto boven, links) en later Johnny Depp in de rol van Willy Wonka.

NIEUWS | BUITENLAND | CULTUUR

Bron: de Volkskrant / BBC | Foto: BSR Agency

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser