Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Wat je (nu al) kunt doen tegen ongewenste verkooppraatjes aan de telefoon

Wat je (nu al) kunt doen tegen ongewenste verkooppraatjes aan de telefoon

Het is de bedoeling dat telefoontjes over een nieuw abonnement of een aanbieding van een energieleverancier straks verboden worden. Sommige mensen willen liever niet zo lang wachten.

| Erik van Dam

We zetten voor je op een rijtje wat je al zou kunnen doen tegen deze telefoontjes.

Het bel-me-nietregister

Negen jaar geleden startte de overheid het bel-me-nietregister. Telemarketeers werden zo verplicht om eerst te kijken of je telefoonnummer op de zwarte lijst stond, voordat ze überhaupt contact mochten opnemen. Inschrijven kan al negen jaar heel eenvoudig via de website. Binnen zes weken zit je er definitief in en zijn de telefoontjes verleden tijd.

Vraag erom

Mocht je er niet aan toekomen om je in te schrijven, dan kan de persoon die jou belt het ook doen. Ze zijn het namelijk verplicht wanneer je erom vraagt. Geef expliciet aan dat je uit het bestand gehaald wilt worden en voilà.

Recht van verzet

Met het recht van verzet sta je nog net wat sterker. Het bel-me-nietregister houdt de bellers van een organisatie waar je lid of abonnee van bent – of was – namelijk niet tegen. Schrijf je je in voor het recht van verzet, dan sluit je ook de partijen buiten waar je ooit bij was aangesloten. Je kunt het telefonisch aangeven: de persoon die je belde is verplicht het direct, zonder extra vragen en gratis in orde te maken.

Vul je nummer niet in

Als je online meedoet aan een prijsvraag, of ingaat op een uitnodiging via de mail, laat dan niet je nummer achter. Doe je dat wel, dan geef je dat specifieke bedrijf namelijk toestemming om je (weer) te bellen. Dit kun je dan weer ongedaan maken met het hierboven genoemde recht van verzet, maar houd er rekening mee dat het een paar weken kan duren voor je verzoek aldaar verwerkt is.

Neem niet op

En dan is er altijd nog die laatste, ultieme optie: anonieme oproepen weigeren. Negen van de tien keer komt het telefoontje immers van een onbekend nummer. Als het iemand is die je echt kent, bellen ze wel terug of sturen ze je een appje.

Lees ook
Staatssecretaris Keijzer wil ongevraagde telefonische verkoop verbieden

NIEUWS | LIFESTYLE | MEEPRATEN

Bron: Consumentenbond | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser