nieuws

Advertorial Wat kun je beter tegen een patiënt zeggen dan 'beterschap'?

Wat kun je beter tegen een patiënt zeggen dan 'beterschap'?

We doen het allemaal, iemand ‘beterschap’ wensen als hij of zij (ernstig) ziek is. Toch zegt 33 procent van de patiënten hier weinig aan te hebben, zo blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis.

Maar wat zeg je dan wél?

Goedbedoeld
36 procent van de patiënten geeft aan dat hun diagnose emotionele gevolgen heeft. Één op de vier patiënten werd hierdoor verrast. Goedbedoelde woorden als ‘beterschap’ en ‘je moet gewoon even doorpakken’, daar zitten de meeste mensen niet op te wachten. Je kunt beter laten merken dat het nieuws jou ook raakt en dat je iemand niet in de steek zult laten. Toen Luceline Hesselink de diagnose MS kreeg, werd tegen haar gezegd: “‘Dan moet je maar niet meer gaan werken.’ Terwijl er niets mis is met mijn hoofd.”

Volledig overrompeld
Voor vrienden en familie blijkt het vaak lastig de juiste woorden te vinden, terwijl patiënten daar juist zo’n behoefte aan hebben. Na een ernstige diagnose krijgen ze nogal een klap te verwerken, weet ook Luceline. Ze herinnert zich nog goed hoe ze zich voelde toen de arts haar vertelde dat ze MS heeft. “Daar zat ik in mijn eentje, ik was volledig overrompeld door wat ik te horen kreeg. Ik wist nauwelijks wat MS was.”

Goede voorbereiding
Met de website ‘Beter naar de dokter‘ biedt Zilveren Kruis hulp aan zowel patiënt als naaste. Op de website is allerlei praktische informatie te vinden. Neem bijvoorbeeld iemand mee naar het gesprek met de dokter en bereid je samen goed voor. Bedenk ook: hoe bespreek je het slechte nieuws vervolgens met je familie en vrienden? “Wat je ziet is dat sommige mensen de pijn of confrontatie van een mogelijk slechtnieuwsgesprek met hun naasten uit de weg gaan”, zegt professor gezondheidspsychologie Harry van de Wiel. “Het is vaak een reflex; we willen de ander geen pijn doen. Daarom denken we dat de ander beter af is als hij of zij het (nog even) niet weet. Terwijl in de praktijk de naasten het juist heel graag willen weten.”

Precies, je staat er niet alleen voor. Kijk voor meer informatie op Beter naar de dokter.

NIEUWS | ADVERTORIAL

Bron: Zilveren Kruis | Foto: Zilveren Kruis

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser