Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Ons koningshuis is anno 2018 een flink bedrijf met Willem-Alexander als CEO

Ons koningshuis is anno 2018 een flink bedrijf met Willem-Alexander als CEO

Niet langer leest ons koningshuis louter als een sprookje met ‘opperhouthakkers’, ‘lakeien’ en ‘stalmeesters’. Tegenwoordig is de BV Oranje een ferme firma met een missie (jawel, verbinden), een jaaroverzicht en een hoofd ICT.

| Jossine Modderman

Zo lazen wij in dagblad Trouw.

Koning Willem-Alexander, de eindbaas

Onder de CEO, valt net, als bij ‘gewone’ bedrijven een keur aan managers – zo’n vijftig stuks – die allen een team aansturen. In totaal, berekent Trouw, gaat het om zo’n 300 werknemers. Een middelgroot bedrijf dus, zij het zonder winstoogmerk en CAO. Allen hebben naast hun werk als social media medewerker, portier, kok, secretaris, helpdeskmedewerker, facility manager of PA maar één taak: de belangen van het koningshuis en Nederland dienen. Overigens is de Grootmeester de hoogste werknemer, hij valt rechtstreeks onder de koning.

Meer dan hofhouding

Daarnaast hebben Willem-Alexander en Máxima toegang tot wat satellietbedrijven, zoals de RVD voor pers & PR, de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) voor beveiliging alsook tot een fine fleur van Rijksambtenaren die speciaal voor hen werken. Het spreekt vanzelf dat van allen uiterste discretie wordt vereist. Op een daad van verraad wordt zeker niet lacherig gereageerd.

En wat kost dat dan

Exclusief beveiliging, die rekening wordt opgepakt door Defensie en Justitie en drukken dus elders op de begroting, kost het laten reilen en somtijds zeilen van het koningshuis zo’n 60 miljoen per jaar. Althans officieel want een onderzoeksteam van De Republikein (de naam zegt het al, geen koningshuisvrienden) zijn er zoveel verborgen kosten dat de werkelijk rekening op maar liefst 350 miljoen uitkomt. Díe doorrekening kun je hier, via Blendle lezen.

Wil je het hele artikel uit Trouw lezen? Dat kan hier, eveneens via Blendle (€)

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | KONINGSNIEUWS | BEKEND | BLENDLE TIPT | ORANJE BOVEN | KRANTENTIP

Bron: Trouw | Foto: ANP Foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser