Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Varkens in Nood komt met heftige Moederdag-actie

Varkens in Nood komt met heftige Moederdag-actie

Stichting Varkens in Nood veroorzaakt vlak voor Moederdag veel ophef met een confronterende ansichtkaart, waarop een naakte vrouw in een krappe kooi ligt.

| Tim van Erp

Ondertussen verdringen haar baby’s zich naast de kooi om melk te kunnen drinken.

Lees ook: Petitie tegen massale sterfte biggetjes

Harde vloer
Varkens in Nood wil Nederland met deze kaart bewust maken van de manier waarop varkens behandeld worden in de veehouderij. Volgens de stichting liggen moedervarkens in veel te krappe kraamkooien, waardoor zij chronisch gestrest zijn. Bovendien krijgen de dieren doorligwonden en ontstekingen door de harde vloer waarop zij liggen.

‘Walgelijk plaatje’
Varkensboerin Sabine Grobbink vertelt aan RTL Nieuws dat zij het een “walgelijk plaatje” vindt. “Hoe meer aandacht wij als varkensboeren eraan geven, hoe groter het wordt. Dit beeld staat zo ver af van de werkelijkheid”, stelt Grobbink, die met Moederdag juist een positief beeld van de varkenshouderij wil laten zien. Dat doet zij met haar eigen Moederdag-actie, #rozemoederdag, die moet laten zien met hoeveel liefde varkensboerinnen voor hun dieren zorgen.

Vrij rondlopen kan niet zomaar
De reden dat varkens in kraamkooien liggen, is omdat de kans anders groot is dat de moeder haar kleintjes per ongeluk doodt door op ze te staan of liggen. “Mensen willen het liefst dat de varkens met hun zeugen vrij rondlopen”, zegt Grobbink. “Dat is een mooi plaatje, dat vind ik ook. Maar het verhaal erachter is helemaal niet zo fraai. Dat doodtrappen en doodliggen moeten we natuurlijk voorkomen.”

NIEUWS | OPMERKELIJK

Bron: RTL Nieuws | Foto: Twitter Varkens in Nood

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

MaximiliaanMaximiliaan

Jammer dat de boeren weer in kwaad daglicht worden gesteld. Het varkensleed bij particulieren die zo nodig een "mini/micro/teacup"varkentje als huisdier moeten aanschaffen (hoe kom je erbij!?) is vele malen groter. De leugens van de fokkers (die zeggen alles voor deverkoop) zijn ronduit schandalig (denk je nou echt dat een mini varken mini blijft?). Jammer dat je daar amper iets over hoort.Helaas helpen TV reclames en films (waaraan Linda helaas ook aan meedoet) met die snoezige varkentjes ook niet echt mee...

JanetJanet

Wie betaalt, bepaalt. Als je een BBQ met lekker veel vlees wil, mag je je ook afvragen waar dat vlees vandaan komt. Maar mensen smikkelen van hun karbonade en zijn niet geïnteresseerd in dierenwelzijn. Een kaartje sturen naar de staatssecretaris en vanavond weer speklapjes eten.

AnneAnne

Vlees eten is niet meer van deze tijd, hoe goed je de dieren ook behandelt. Ze moeten toch echt eerst dood voordat je ze kunt opeten.We hebben vlees niet nodig. Het is slecht voor het milieu. Stop er gewoon mee. Is een kwestie van andere eetgewoonten, meer niet.

PetraPetra

Ja het is allemaal rozengeur en maneschijn bij de varkenshouders. Dream on. De meeste varkens leven, voor zover je dit leven mag noemen, onder de meest embarmlijke omstandigheden. Triest zoals er met dieren wordt omgegaan. Prima actie deze kaart. Maakt mensen er hopelijk van bewust dat dit zo echt niet langer kan.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser