nieuws

Waarom vrouwen stiekem de verwarming hoger zetten (en mannen ‘m terugdraaien)

Waarom vrouwen stiekem de verwarming hoger zetten (en mannen ‘m terugdraaien)

Graadje hoger, graadje lager. Als je samenwoont met een partner van het andere geslacht, is de kans groot dat jullie allebei geregeld fanatiek aan de thermostaat draaien.

| Boris Lemereis

Uit onderzoek blijkt dat vier op de tien vrouwen de verwarming regelmatig stiekempjes hoger zet.

Lees ook
Verwarming op kantoor kapot? In Vlaardingen lossen ze het op met… Uggs

Vrouwen gevoeliger
Oké, het onderzoek werd gesponsord door een fabrikant van thermostaten, dus de uitkomst is misschien niet even betrouwbaar als onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Maar alsnog zijn er sterke aanwijzingen dat vrouwen gevoeliger zijn voor kou dan mannen. Dat is best lastig als je in hetzelfde huis woont.

Verschilletje
In 2015 waren het Nederlandse onderzoekers die uitvonden dat vrouwen zich het fijnst voelen bij een temperatuur van ongeveer 24 tot 25 graden. Dat is 2,5 graad hoger dan de ideale temperatuur voor mannen.

De huid
Hoe kan dat zo zijn, terwijl mensen wel allemaal dezelfde lichaamstemperatuur (iets boven de 37 graden) hebben? Het schijnt dat de temperatuur van de huid van vrouwen lager is dan die van mannen, terwijl onze beleving van temperatuur daar sterk mee samenhangt. Dat heeft dan weer deels te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dat het bloed iets dikker maakt.

Wilskracht
Een onoplosbare biologische kwestie dus? Niet helemaal. Er zijn gelukkig ook recente onderzoeken die aantonen dat er een zekere subjectiviteit zit in de kou die we beleven. Wie weet dat je met een beetje wilskracht dus toch samen op de ideale temperatuur kunt uitkomen.

NIEUWS | MEEPRATEN

Bron: The Guardian | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser