Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom kunnen onze kinderen geen dubbele achternaam krijgen?

Waarom kunnen onze kinderen geen dubbele achternaam krijgen?

Je kind zowel jouw naam als de naam van je partner geven: in veel landen is dat niet zo vreemd. Maar in Nederland is het uit den boze. Daarom is Laura Kraak (foto) een petitie gestart. 

| Bien Borren

Zij zegt: “Dit is in strijd met elk gelijkheidsbeginsel.”

Lees ook: Geëmancipeerd en getrouwd: kun je dan wel zijn achternaam aannemen?

Kinderwens
Kraak (26) stond perplex toen ze er drie jaar geleden achterkwam dat het in Nederland wettelijk onmogelijk is om de achternaam van allebei je ouders te dragen. In het Nederlands namenrecht is een dubbele achternaam uitdrukkelijk niet toegestaan. “In andere landen is het heel gebruikelijk. Maar hier niet; we lopen achter.” De afgestudeerd docente Frans heeft zelf geen kinderen. “Maar mijn vriend en ik zijn inmiddels zes jaar bij elkaar en we denken erover na.”

Gemeenschappelijke deler
“Dan zouden we dus bij de geboorte van ons kind moeten kiezen welke achternaam het krijgt – en dat wil ik niet.” Volgens Kraak identificeer je je meer met de naam die je bij je geboorte krijgt. “Ik noem mezelf een echte Kraak en ik voel me sterker verbonden met de familie van mijn vader: vanwege die naam als gemeenschappelijke deler. Terwijl ik voor de helft uit mijn moeder besta. Dat lijk ik soms te vergeten.”

Achterhaald systeem
Ze hekelt ook het feit dat het gebruikelijk is om een kind de achternaam van de vader te geven. Pas als beide ouders gezamenlijk in een verklaring aangeven de naam van de moeder te willen, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand dat op het geboortecertificaat opschrijven. Ook dan blijft het bij één naam. “Het is een achterhaald systeem”, zegt Kraak. “In 2001 is Nederland al berispt door de Verenigde Naties inzake deze wet en de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen. Maar daar is vooralsnog geen gehoor aan gegeven.”

Ellenlange namen
Of het niet ingewikkeld wordt als getrouwde stellen met dubbele achternamen kinderen krijgen? “Er zijn in die gevallen inderdaad heel veel opties. Maar we kunnen die ellenlange namen voorkomen door af te spreken dat je maar twee namen mag kiezen. Zo is dat ook in andere landen geregeld.”

Burgerinitiatief
Omdat het voor de politieke partijen in Nederland geen issue lijkt, heeft Kraak het heft in eigen hand genomen en is ze een petitie gestart. Inmiddels staat de teller op bijna 1800 handtekeningen. Ze moet nog even door eer ze met 40.000 handtekeningen naar de Tweede Kamer kan en het onderwerp als een burgerinitiatief kan aankaarten. “Ik krijg veel reacties van bijvoorbeeld gescheiden ouders en homostellen die hier direct mee te maken hebben, dat werkt motiverend.”

Lees ook: Achternaam ‘Hottentot’ verboden op Facebook

‘Dat het kán!’
In onder andere Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk, Italië en, sinds twee jaar, ook in België, is het mogelijk om je kind een dubbele achternaam te geven. Dat bij onze zuiderburen maar één op de dertig personen voor deze optie kiezen, ziet Kraak niet als iets negatiefs. “Het gaat er om dat het kán, dat je de optie hebt. Het is misschien geen wereldvrede waar ik me hard voor maak, maar het is belangrijk voor de mensen die dit willen. En daar hoor ik bij.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Eigen foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Fam Engbers-VintgesFam Engbers-Vintges

Ik wil graag reageren. Ik strijd hier al lang voor. Heb ook Lousewies van der Laan hierover gemaild. Zij vindt nl. dat de huidige wet (kiezen tussen mannen of vrouwennaam) niet genoeg gebruikt wordt. Dubbele achternaam heeft vele voordelen. Iedereen weet wie de moeder en de vader (of tweede moeder/vader) is, dus als moeder hoef je niet steeds te zeggen ik ben Anne A. moeder van Emma B. Er is nog een mooi voordeel: In geval van een vader en moeder (dat komt toch nog het meeste voor) zou je er voor moeten kunnen kiezen, de meisjes eerst de moeders naam te geven en de jongens eerst de vaders naam. Als dan steeds de eerste naam wordt doorgegeven aan de kinderen blijft ook bij de meisjes een achternaam-lijn in stand, nl. die van de moeder. We weten allemaal dat Max Verstappen zoon is van Jos Verstappen. Maar weten we ook dat Vincent Janssen (de voetballer) en Frederique Janssen (zwemtalen) kinderen zijn van Annemarie Verstappen (topzwemster). Neen natuurlijk niet. Met dubbele namen weten we dat wel.

beatrizbeatriz

oh zo mee eens!! Ikzelf ben Spaanse en heb ze allebei, van pa en zeer zeker ook die van ma (trots op ook! Maar ben getrouwd met een Nederlander en ons kind zou dus alleen zijn achternaam krijgen. Maar op het Spaanse paspoort krijgt t kind dan wel allebei de namen (hoezo...1 Europa!?) ik weet van Spaanse vrienden en kennissen dat het rond de 800 euro kost om toch de Spaanse tweede achternaam toe te voegen. SCHANDALIG! Dus, mijn handtekening krijg je!!

FridaFrida

Ik ben het eens met het idee dat 2 achternamen mogelijk moeten zijn, maar stel papa heet Bloemkool en mama heet Sperzieboon (echt eerste wat in me opkwam). Dan wordt het kind Pietje Bloemkool - Sperzieboon of Pietje Sperzieboon - Bloemkool. Wat gebeurt er dan als Pietje zelf kinderen krijgt? Zijn kind heeft dan ook maar 2 achternamen, eentje van de moeder, en eentje van Pietje zelf. Dan moet Pietje nog steeds kiezen of hij zijn kind vernoemt naar Sperzieboon of Bloemkool. Dat maakt dat het systeem in stand blijft, en het zal op de lange duur dus geen verschil maken. Zie ik dit verkeerd?

LoreleiLorelei

Hoi Frida, Mij lijkt het voor het kind het mooist als het een achternaam heeft die de vaderlijke lijn volgt èn een achternaam die de moederlijke lijn volgt. Dus van je partner krijgt het de naam die je partner van zijn vader heeft gekregen. En van jou krijgt het de naam die jij van jouw moeder hebt gekregen. Maar er zijn ook veel fans voor het spaanse systeem, waar je kind de naam van allebei de opa's krijgt. Ik vind dat niets toevoegen aan wat er nu al is, maar dat is mijn mening. Het gaat er maar net om wat je zelf relevant vindt.

MaikeMaike

Ik vraag me af of het argument dat de initiatiefneemster zich meer verbonden voelt met haar vaders familie steekhoudend is. Ze geeft als reden dat dit is omdat deze familieleden dezelfde achternaam hebben, maar dat zou dus betekenen dat je je minder verbonden voelt met het gezin van de zus van je vader (die hebben waarschijnlijk een andere achternaam) als met het gezin van de broer van je vader (die wel dezelfde achternaam hebben). Ik voel me juist meer verbonden met de familie van mijn moeder, maar dat komt gewoon omdat ik meer contact met deze familieleden heb.Overigens vind ik het wel een goed initiatief, omdat het de verbondenheid met beide ouders uitdrukt. Ik ben zelf niet getrouwd en mijn kinderen hebben de naam van hun vader. Soms is dat onhandig in het dagelijks leven.

Laura KraakLaura Kraak

Hi Maike, het klopt dat dit argument enerzijds voor mij persoonlijk opgaat: ik heb meer contact en verbondenheid met mijn vaders familie dan met mijn moeders. Echter, in het dagelijks leven word ik altijd gezien als een 'Kraak'en nooit als een 'Wijsman'. Hierdoor voel ik mij een echte afstammeling uit mijn vaders familie, terwijl als ik een dubbele naam had gehad ik mij meer met beide ouders afkomst verbonden had gevoeld. Fijn in elk geval dat je het initiatief steunt!

MannaManna

In Spaanstalige landen is het prima geregeld.Kinderen krijgen de naam van zowel vader als moeder. Die hebben ook twee achternamen, maar alleen de eerste, van vaderstam gaat mee naar de volgende generatie.Bijv Alvarado Baquerizo krijgt een kind met Mera Gonzalez, krijgt het kind de naam Alvarado Mera

DanielleDanielle

Hoe zit het dan wanneer je trouwt en je kiest om beiden elkaars naam te dragen. Stel ik heet De Vries en mijn man Joustra, dan kan je er in NL volgens mij voor kiezen om allebei als De Vries- Joustra (of andersom) door het leven te gaan. Krijgen je kinderen dan automatisch niet ook deze dubbele naam?

Laura KraakLaura Kraak

Hi Danielle, nee dat is helaas niet zo. Veel mensen denken dat als ze trouwen en ze nemen de naam van hun partner aan dat hun naam ook daadwerkelijk verandert, maar de achternaam die in de Basisregistratie Personen staat zal niet veranderen. Officieel blijf je dus nog hetzelfde heten, ook al gebruik je in het dagelijks leven wel een dubbele naam.

KimKim

Mooi initiatief maar dan heet je de Boer - Wit en dan ga je trouwen... Wordt een feest van namen dan?

Laura KraakLaura Kraak

Hi Kim, goede vraag! Net als in alle andere landen zal er een maximum van twee namen gesteld worden. Ook een kind van ouders met ieder twee namen zal maximaal maar twee namen mogen dragen, anders wordt het inderdaad een mooi feestje ;)

BregjeBregje

De info van Kraak klopt niet helemaal. Kinderen krijgen de naam van de moeder, tenzij anders aangegeven. Tijdens mijn zwangerschap kon ik bij de erkenning een formulier ondertekenen waarin ik toestemming gaf mijn kinderen de naam van hun vader te geven. Als ik niets tekende kregen ze automatisch mijn naam.

Laura KraakLaura Kraak

Hi Bregje, voor ongetrouwde stellen klopt het dat het kind automatisch de naam van de moeder krijgt, maar bij kinderen van getrouwde stellen of met een geregistreerd partnerschap krijgt het kind wel automatisch de naam van de vader. Uiteraard kan er (sinds 1998) wel gekozen worden voor de naam van de moeder, maar daarover moeten beide partijen het wel eens zijn. Wordt er niet gekozen, dan krijgt het kind wel de achternaam van de vader. Zie hier de tekst op rijksoverheid.nl: Getrouwde of geregistreerde ouders (van verschillend geslacht – heterostellen)Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. U kunt ook kiezen voor de achternaam van de moeder. U moet dan samen naar de ambtenaar van de burgerlijke stand. Daar geeft u aan de naam van de moeder te kiezen. U kunt dit doen voor de geboorte of bij de geboorteaangifte.Ongetrouwde ouders (van verschillend geslacht – heterostellen)Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Wilt u dat het kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet hij het kind erkennen. De keuze voor de achternaam van het kind vindt plaats bij de erkenning. U moet hiervoor beiden in persoon verschijnen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Erkenning is mogelijk voor de geboorte, tijdens de aangifte van de geboorte of op een later moment na de geboorte.Ouders van hetzelfde geslacht (2 mannen)Adopteert u met een andere man een kind, dan kunt u de achternaam van 1 van u beiden kiezen. Voorwaarde is wel, dat het uw eerste kind is. Als dat niet het geval is, krijgt het kind dezelfde naam als de andere kinderen. De naamskeuze vindt plaats ter gelegenheid van de adoptie bij de rechter.

LoreleiLorelei

Eens. Maar wel met een kanttekening. Ik zou mijn kinderen dan graag een achternaam erbij geven die van moeder op dochter overgaat en zo de moederlijke lijn volgt. Ik hoor mensen vaak over het spaanse systeem van dubbele namen, maar dat vind ik dus helemaal niks. Een kind krijgt daar de achternamen van allebei de opa's. En dan heb je dus twee vaderlijke lijnen in plaats van één. Dat vind ik nog veel erger dan het Nederlandse systeem. Dus als er een wetswijziging komt, maak het dan mogelijk om je kind een achternaam te geven die je van je moeder hebt gehad.

LoesLoes

Mijn zoon is in het buitenland geboren, en heeft dus beide achternamen. mijn dochter is 4 jaar later in Nederland geboren en toen moesten we ineens kiezen. Ik hoop nog steeds dat we dat ooit nog eens kunnen veranderen en dat ook zij beide achternamen kan hebben.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser