Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom je de film 'The Post' nú in de bioscoop moet zien

LINDAnieuws-hoofdredacteur Jossine Modderman vindt de nieuwe film ‘The Post’ een bezoek aan de bios meer dan waard. Lees hieronder waarom (en doe mee aan onze winactie).

| Jossine Modderman

Onafhankelijke vrouwen worden gemaakt – niet geboren.

Lees ook
Waarom ‘Call Me By Your Name’ nu al de belangrijkste film van 2018 is

Ze is een waar icoon
Het zou het adagium van krantenuitgeefster en American Icon Katherine Graham (1917-2001) kunnen zijn. Momenteel kun je haar zien in de geweldig goede én spannende film The Post, over een koersbepalende periode in haar leven.

Een reis terug in de tijd
Graham was begin jaren zestig zoals ieder andere upperclass wife. Hoewel goed opgeleid, stonden vrouwen in die tijd ten dienste van hun man en kinderen. Hun sociale leven bestond uit partijtjes met gelijkgestemden waar de mannen het nieuws bespraken en de vrouwen de laatste woontrends. De vader van Graham was de eigenaar/uitgever van The Washington Post (toen nog een lokale krant, altijd de underdog tegenover de machtige New York Times) een functie die hij na zijn dood niet aan zijn dochter maar aan haar man, Philip Graham, doorgaf. Na de zelfmoord in 1963 van Philip moest Katherine wel, tegen wil en dank, het krantenbedrijf gaan leiden.

Enige vrouw in de bestuurskamer
Nog geen vijftig jaar geleden werden niet alleen de media, maar ook de financiële wereld – eigenlijk al het zakelijke leven – door louter witte mannen gedomineerd. In die intimiderende omgeving durfde Graham als enige vrouw in de bestuurskamer, aanvankelijk schoorvoetend maar allengs met meer bravoure, haar éigen beslissingen te nemen. Waardoor haar krant, eerst door de onthulling van The Pentagon Papers (de periode die in The Post wordt belicht) en daarna het Watergateschandaal, dat de val van president Nixon inluidde, wereldberoemd werd.

Oordeel: een keiharde aanrader
Moet je nou om The Post te waarderen, net als ik, journalist zijn, in de media werken en stokoud zijn? Nee, want ik was – overigens op uitnodiging van TedXAmsterdamWomen – bij de voorpremière met mijn dochters van 19 en 23 jaar en die vonden de film enorm boeiend. Juist vanwege de schets van die – voor hen bizarre – tijd en de ontwikkeling van Graham. Daarbij is het gewoon ook een vermakelijke film, niet in de laatst plaats door een briljante Meryl Streep als Graham en de altijd sympathieke Tom Hanks als hoofdredacteur Ben Bradlee van The Washington Post. Kortom: een keiharde aanrader.

Win, win, win
En denk je naderhand: ik wil wel wat meer weten over Katherine Graham? Dan kan dat. LINDA. heeft vier jaar geleden haar autobiografie Personal History (bekroond met de belangrijke literaire Amerikaanse Pulitzer-prijs) in een Nederlands vertaling uitgegeven. We geven vier exemplaren weg – fantastisch leesmateriaal op vakantie, want geen dunnetje. Laat hieronder in een reactie weten waarom jij dit boek wil hebben. De winnaars krijgen zo snel mogelijk een bericht van ons.

* De winnaars zijn gekozen. Er kan niet meer worden gereageerd.

VIDEO'S | NIEUWS | WIN

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

patricia Mostpatricia Most

Ik ben een groot fan van Meryl Streep , need I say more??!!!!

Anoek SpitsbaardAnoek Spitsbaard

Niet voor op vakantie hoor, ik zou er gelijk (thuis) aan beginnen. Wat een interessant boek!

anja lameinanja lamein

Ik hou enorm van lezen, dit is helemaal mijn genre en ik heb er ook nog eens tijd voor op het moment

neeltje van der stapneeltje van der stap

ik ben een echte leesfreak, maar deze lijkt me echt heel interessant ! (kan ik misschien nog wel wat van leren.....)

petra anna stormpetra anna storm

Power inspiratie kunnen wij vrouwen altijd gebruiken! Geef mij zo'n boek, wellicht kan ik hier een les uit leren!

Hana BuresovaHana Buresova

Ik zou heel graag dit boek waar Katherine Graham verteld haar persoonlijke leven in het licht van een deel van de Amerikaanse geschiedenis willen lezen. Het is zeker een inspirerend boek als dat over een vrouw in een voornamelijk mannenwereld, die zich trots staande hield, gaat!

Alice KokAlice Kok

Trailer gezien. Wat een film en wat voor cast! Ga ik graag heen.

Rosa BRosa B

Lijkt me een heel interessant boek!

Jose LooijsJose Looijs

Lijkt me een bijzondere film met een boeiend verhaal!!!

Roos de GraveRoos de Grave

Lijkt me heel inspirerend om te lezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser