nieuws

Waarom er na de zomer een piek is in het aantal echtscheidingen

Waarom er na de zomer een piek is in het aantal echtscheidingen

Na de zomer worden er meer echtscheidingen aangevraagd dan normaal. De Nederlandse Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) liet er onderzoek naar doen.

| Verena Verhoeven

Wij belden erover met Dianne Kroezen, voorzitter van de vFAS en scheidingsadvocaat in Amsterdam.

Lees ook
Waarom het volgens deze vrouw belangrijk is je scheiding te vieren

Ook na kerstvakantie
Het onderzoek werd uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Novio Research in opdracht van vFAS onder meer dan vijfhonderd Nederlanders die recent zijn gescheiden. Niet alleen na de zomer- maar ook na de kerstvakantie is een piek te zien. Cijfers heeft ze niet, maar Kroezen zegt dit wel elk jaar weer duidelijk te merken: “In deze vakanties zijn mensen écht vrij en hebben zij tijd voor bezinning. Er wordt meer tijd met elkaar doorgebracht en daardoor ook meer overlegd. Zo komen mensen eerder tot de conclusie: dit is het niet meer.”

Kinderen
Het onderzoek dat vFAS deze week naar buiten bracht geeft volgens Kroezen een goed beeld van de gevoelens die mensen hebben voordat zij eventueel een scheiding in gang zetten. Zo geeft meer dan 40 procent van de mensen die zijn gescheiden aan vooraf angst te hebben gehad voor de scheiding. Zowel mannen als vrouwen maken zich grote zorgen maken over de kinderen. Voor 67,5 procent zijn de negatieve gevolgen voor de kinderen zelfs de grootste angst.

Verschil
Wel zit er verschil in de zorgen tussen vaders en moeders. 71,2 procent van de vrouwen maakt zich vooral zorgen over het welzijn van de kinderen, tegenover 42,1 procent van de mannen. Mannen zijn vooral bang dat de band met hun kinderen zal veranderen (38,6 procent tegenover 12 procent). Ook is er angst voor de financiële gevolgen van de scheiding. Dat wordt door bijna 70 procent van de ondervraagden genoemd.

Lees ook
Moeder schrijft rake column over eerste vakantie na scheiding

Spijt
Opvallend is dat meer dan 44 procent aangeeft dat ze achteraf de scheiding anders hadden moeten regelen. Daarbij wordt ‘betere afspraken maken’ het vaakst genoemd. Voor bijna een derde van de respondenten is de scheiding dan ook tegengevallen. Veruit de belangrijkste oorzaak is het niet meewerken van de partner. Bij 7,3 procent gaat het zelfs zo ver dat ze spijt hebben en zeggen dat ze helemaal niet hadden moeten scheiden.

Dag van de Scheiding
Met het onderzoek wil de vFAS aandacht vragen voor het belang van deskundige begeleiding bij een scheiding. Het onderzoek maakt deel uit van de campagne rond de jaarlijkse Dag van de Scheiding, dit jaar op vrijdag 8 september. Op deze dag is er een gratis open spreekuur vFAS-advocaten in heel Nederland.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: vFAS | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser