Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Trump trekt Amerikaanse troepen zo snel mogelijk terug uit Syrië

Trump trekt Amerikaanse troepen zo snel mogelijk terug uit Syrië

Ondanks de beweringen van de Franse president Emmanuel Macron gisteravond, wil Donald Trump het Amerikaanse leger alsnog zo snel mogelijk terugtrekken uit Syrië.

| Merel Boudrie

Dat zei de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, later gisteravond. “De missie is niet veranderd.”

Lees ook
Voormalig FBI-directeur in langverwacht interview: ‘Trump is moreel ongeschikt’

IS verslaan

Dat betekent volgens haar níet dat Syrië zomaar wordt verlaten. “We zijn vastberaden om IS volledig te verslaan en ervoor te zorgen dat ze niet terug kunnen keren. We verwachten dat regionale partners daarna hun verantwoordelijkheid nemen om de regio veilig te houden.” Sanders reageerde op uitspraken van de Franse president Macron, die gisteren liet weten dat hij Trump had overgehaald om zijn troepen langer in Syrië te houden. Trump gaf eerder namelijk aan ze te willen terugtrekken.

Vredesonderhandelingen

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is vandaag in Luxemburg voor een overleg met zijn EU-collega’s over de kwestie in Syrië. Hij vertelt voorafgaand aan dat gesprek dat een wapenstilstand, toegang voor humanitaire hulpverleners en zo snel mogelijke vredesonderhandelingen via de Verenigde Naties de enige weg vooruit is in Syrië. En de volle Nederlandse inzet is daar volgens hem op gericht. “Het lijden is nog steeds verschrikkelijk na die vreselijke aanval in Douma.”

Moskou

Volgens Blok zou Europese eensgezindheid een krachtig signaal zijn. Extra sancties tegen Syrië liggen volgens hem niet concreet op tafel: “Echte oplossingen kunnen alleen uit onderhandelingen komen.” Nederland heeft wel begrip voor de westerse vergeldingsaanvallen van afgelopen weekend. Moskou heeft de vooruitgang in de VN-Veiligheidsraad ondanks haar “cruciale rol” tot nu toe geblokkeerd, vertelt Blok. De minister heeft zijn Russische ambtgenoot Lavrov vorige week gevraagd mee te werken aan vrede en humanitaire toegang.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser