Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Vrouwen tevreden over hun man tijdens de bevalling: 'Hij heeft zelfs meegepuft'

Vrouwen tevreden over hun man tijdens de bevalling: 'Hij heeft zelfs meegepuft'

Het moge duidelijk zijn dat een vrouw de belangrijkste en zwaarste taak heeft tijdens de bevalling. Maar mannen zijn tijdens het baren ook nuttiger dan je denkt.

| Stijn de Vries

Moeders blijken namelijk helemaal tevreden te zijn over de rol van hun partner tijdens de bevalling.

EenVandaag onderzoek

Dat opvallende resultaat komt uit het grote zwangerschapsonderzoek van het programma Hoe Bevalt Nederland, dat is uitgevoerd door het EenVandaag Opiniepanel onder 16.000 moeders. Maar wie denkt dat de man álles goed doet heeft ’t mis: er mag nog best wat verbeteren. Zo lukt het vele vaders nog altijd niet om hun pasgeborene flatteus aan te kleden: “Hij is toch wat minder thuis in het babygebeuren, dus hebben we ‘bijzondere’ combinaties. Het rompertje zat ondersteboven en het voetje zat door de mouw.”

Positief

Maar ondanks dat is 97 procent van de ondervraagde vrouwen positief over de rol van hun partner tijdens de bevalling. In 1983 deed Hoe Bevalt Nederland ook al onderzoek onder 2000 zwangere vrouwen. Zij gaven allemaal aan het fijn te vinden dat hun man bij de bevalling aanwezig was. Nu blijkt dat anno 2018 veel moeders nog net zo enthousiast zijn.

Luiers verschonen

De moeders stellen wel dat zij nog altijd zelf het meest voor hun baby zorgen (74 procent). De helft van de vaders in ’t onderzoek geeft dagelijks de fles (56 procent), en verschonen tegenwoordig ook vaker de luiers. Driekwart (76 procent) doet dat zelfs dagelijks. Tijdens het onderzoek van 1983 lag dat getal véél lager. Toen durfde 44 procent van de vaders het aan om de luier van hun nageslacht te verschonen.

Puffen en praten

De partners schijnen de vrouwen door de bevalling te hebben gesleept, en dat is opvallend. Eerder werd namelijk door menigeen gedacht dat de man tijdens een bevalling niet nuttig zou zijn. Want bij enthousiast meepuffen zouden ze beter stil kunnen zijn en een goedbedoelde grap zouden ze beter voor zich kunnen houden. Toch zijn veel moeders tevreden. “Als mijn man er niet was geweest had ik de bevalling veel zwaarder gevonden. Hij heeft meegepuft (terwijl we daar vooraf vooral om gelachen hebben), heeft me gecoacht en bij verkeerde ademhaling had-ie het direct door. We waren echt een team, waar ik dankbaar voor ben.”

Pokémon

Maar die overige drie, ontevreden, procent? Nou, deze moeders hadden een minder positieve ervaring tijdens het baren. Dat de partner zijn telefoon gebruikte tijdens de bevalling was een veelvoorkomend (en hinderlijk) punt onder de vrouwen. “Doordat het extreem rustig was had ik de beschikking over twee gespecialiseerde verloskundigen en had mijn man niks te doen. Daarom speelde hij Pokémon Go in het ziekenhuis.”

Het onderzoek is uitgevoerd door de onderzoekers van het EenVandaag Opiniepanel voor het programma Hoe Bevalt Nederland 2018. 

Lees ook
11 x dit deden jullie partners tijdens de bevalling: ‘Broodje ossenworst eten’

NIEUWS | OPMERKELIJK

Bron: EenVandaag / Hoe Bevalt Nederland | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser