Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Vrouwen en verkiezingen

Marjet (27) is lijsttrekker van 100% Groningen, ook om 2 uur 's nachts in de kroeg

Marjet (27) is lijsttrekker van 100% Groningen, ook om 2 uur 's nachts in de kroeg

Woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wij interviewen jonge, vrouwelijke kandidaten die zich verkiesbaar stellen. Vandaag: Marjet Woldhuis, lijsttrekker van 100% Groningen.

| Boris Lemereis

“Ook om 2 uur ’s nachts in de kroeg vertel ik wat we doen”.

Lees ook
Hanne (30) is lijsttrekker van de SP in Den Haag: ‘Het is een mannenfeestje’

Toeval

Marjet rolde per toeval de politiek in, vertelt ze. Als verpleegkundige kwam ze in aanraking met iemand uit de lokale politiek, die zei dat ze met haar vlotte babbel, goede uitstraling en kennis geschikt zou zijn. Toen ging het snel: Marjet kwam in de Stadspartij Groningen terecht, op plek acht. Via voorkeursstemmen kwam ze op plek drie en in 2014 kwam ze in de raad terecht. Ze was toen 23.

Was dat wennen?

“Ja. In mijn eerste debat werd ik neergesabeld door de wethouder. Ik lag bij wijze van spreken spartelend op de grond. Maar ik werd steeds beter. Ik kan goed overbrengen wat mensen voelen en denken. Door mijn zorgachtergrond ben ik heel benaderbaar.”

Waarom wil je als jonge vrouw in godsnaam de politiek in?

”Ik wilde de politiek in omdat ik mijn verhaal – namelijk van de zorgprofessional – meer naar voren wilde laten komen in de politiek. Gewoon uit het werkveld dus, in plaats van beleid maken vanaf het papier. Ik denk daarnaast dat mijn leeftijd en mijn achtergrond in mijn voordeel werkt. Ik kom op veel plekken met jonge mensen en veel vrouwen. In de kroeg vertel ik wat we doen – ook om 2 uur ’s nachts – en veel mensen hebben zich vanuit daar bij ons aangesloten. Ik zet me ook in voor extra vrouwen in de raad. Het is lastig voor vrouwen op een verkiesbare plek te komen, maar het is mij ook gelukt. Ik probeer uit te stralen: als ik het kan, kan jij het ook.”

Met onderstaand filmpje roept Marjet op om 21 maart op een vrouw te stemmen.

Hoe combineer je je politieke werkzaamheden met je werk en privéleven?

Ik heb het drie jaar lang gecombineerd met mijn baan als verpleegkundige. Onlangs ben ik daarmee gestopt. Ik kan misschien niet altijd overal aanwezig zijn, maar de vier á vijf heel goede vriendinnen die ik heb, geef ik echt aandacht en tijd. Ik heb in de afgelopen twee jaar geleerd dat je moet inzien wat echt belangrijk is. Mijn vriend woont in Breda, maar ik zie hem elk weekend. Het is drie uur reizen met de trein, maar ik ben dan gewoon in die drie uur aan het werk.

Zijn er dingen die je niét leuk vindt aan de politiek?

“Zeker weten. Als je erachter probeert te komen wat belangrijk is voor inwoners, is het frustrerend als je motie wordt weggestemd omdat-ie van jou komt, en niet vanwege de inhoud. Publieke debatten gaan te vaak om de vorm. Ik distantieer me echt ver van die politieke spelletjes. Helaas werken trucjes soms beter dan de inhoud, en verlies ik het debat. Maar als ik vervolgens hoor dat bewoners zich goed konden vinden in mijn verhaal, ben ik toch tevreden.”

Lees ook
Lynn (23) is kandidaat bij Piratenpartij: ‘Minder witte mannen met stropdassen, graag’

Wat zou je doen als nú ineens premier van Nederland werd?

“Ik zou de regeldruk in Nederland willen verminderen. Er worden te vaak nieuwe regels geïntroduceerd, terwijl oude regels zelden worden geschrapt. Door bureaucratisering en overregulering wordt innovatie in de kiem gesmoord. De overheid moet faciliterend worden, in plaats zich bezighouden met al die regeltjes.”

Kun je in één zin uitleggen waarom mensen juist op jóu moeten stemmen?

“Wij bedrijven een vernieuwende vorm van politiek, met mensen die een gewone achtergrond hebben en op een moderne manier communiceren. Als je dat steunt, ben je bij ons aan het goede adres.”

Meer interviews met jonge vrouwelijke policiti lezen? Kijk op onze overzichtspagina.

VIDEO'S | NIEUWS | VROUWEN EN VERKIEZINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: 100% Groningen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Vrouwen en verkiezingen

Lees dit ook even

Please update your browser