Vrouwen en verkiezingen

Hanne (30) is lijsttrekker van de SP in Den Haag: 'Het is een mannenfeestje'

Hanne (30) is lijsttrekker van de SP in Den Haag: 'Het is een mannenfeestje'

Woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wij interviewen jonge, vrouwelijke kandidaten die zich verkiesbaar stellen. Vandaag: Hanne Drost, nummer één op de kandidatenlijst van de SP in Den Haag.

| Raounak Khaddari

“In Den Haag zijn er van de twintig lijsttrekkers slechts vier vrouw, ik hoop dat ik een voorbeeld ben.”

Lees ook
Lynn (23) is kandidaat bij Piratenpartij: ‘Minder witte mannen met stropdassen, graag’

Wie is Hanne Drost eigenlijk?

“Hanne is één van de jongste lijsttrekkers van Den Haag”, vertelt de politicus ons. “Ik kom uit een politiek gezin. Mijn ouders stemmen ook SP.” Na haar studie hbo-verpleegkunde en enkele jaren in de zorg, heeft de jonge politicus van dichtbij gezien “dat er na al die bezuinigingen geen menswaardige zorg meer kon worden geboden. Nu kan ik er zelf voor knokken.”

Waarom wil je als jonge vrouw in godsnaam de politiek in?

“Eigenlijk ben ik er een beetje ingerold. Ik ben al jong lid geworden van de SP en was toen vooral lokaal actief. Dat begon in Hengelo en later in Den Haag. Na mijn studie werd ik gevraagd om bij de fractie in de Tweede Kamer aan de slag te gaan als beleidsmedewerker. Toen de vorige lijsttrekker van de SP in Den Haag plaatsnam in de Tweede Kamer, werd mij gevraagd om lijsttrekker te worden. Het zou heel gaaf zijn als steeds meer vrouwen de weg vinden naar de politiek, want het is nog steeds een mannenfeestje.”

Hoe combineer je je politieke werkzaamheden met vrije tijd?

Drost heeft het voordeel dat ze in de Tweede Kamer werkt. “Ik krijg vanuit daar veel ruimte om ook actief te zijn in de gemeenteraad”, maar het blijft een kwestie van “echt vrije tijd plannen”. Om rockconcerten te bezoeken en te borrelen met vrienden bijvoorbeeld, maar ook om te sporten. “Je zit veel tijdens vergaderingen en je hebt wel een fit lichaam nodig voor dit werk.”

Wat vind je níet leuk aan de politiek? Is het niet heel stoffig, alleen maar vergaderen?

“Die hele lange vergaderingen tot diep in de nacht vind ik minder leuk, ja”. En van het jargon dat tijdens die vergaderingen wordt gebruikt, wordt Drost ook niet blij. “Maar het ergste vind ik het moddergooien, het ellebogenwerk. Als je bijvoorbeeld kijkt op Twitter wat er over anderen gezegd wordt in de politieke strijd, daar houd ik niet van. Ik doe daar dus ook echt niet aan mee.”

Wat zou jij als eerste doen als je nú ineens premier van Nederland werd?

“De bezuinigingen op de zorg terugtrekken. Als ik zie hoe zwaar het personeel het heeft, dan is dat het allereerste waar ik iets aan zou doen. En daarna zou ik inkomensongelijkheid aanpakken. De kloof tussen arm en rijk is heel groot, dat zie je terug in de samenleving, ook in Den Haag.”

Kun je in één zin uitleggen waarom mensen juist op jóu moeten stemmen?

“Omdat ik geld terug wil gegeven aan de mensen zelf en niet aan de grotere bedrijven.”

Dit is het eerste verhaal in de reeks interviews met jonge, vrouwelijke kandidaten. Benieuwd naar meer? Houd dan de site goed in de gaten.

NIEUWS | INTERVIEW | VROUWEN EN VERKIEZINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Hanne Drost

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Vrouwen en verkiezingen

Lees dit ook even

Please update your browser