Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Vrouwen en verkiezingen

Lynn (23) is kandidaat bij Piratenpartij: 'Minder witte mannen met stropdassen, graag'

Lynn (23) is kandidaat bij Piratenpartij: 'Minder witte mannen met stropdassen, graag'

Woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wij interviewen jonge, vrouwelijke kandidaten die zich verkiesbaar stellen. Vandaag: Lynn Fokkens, nummer drie op de kandidatenlijst van de Piratenpartij in Amsterdam. 

| Maaike van de Graaf

Die met haar 23 jaar al heel goed weet wat ze wil.

Lees ook
Software voor tellen van stemmen gemeenteraadsverkiezingen zou wél veilig zijn

Wie is Lynn?

Lynn is sinds haar achttiende lid van de Piratenpartij en staat op de kandidatenlijst van Amsterdam voor de gemeenteraadsverkiezingen. Reden daarvoor? Politiek spreekt haar vanaf jongs af aan en de Piratenpartij sluit – naar eigen zeggen – perfect aan bij haar idealen. “Ik vind dat de Piratenpartij als enige klaar is voor de toekomst. Ik vind het bizar dat andere partijen de invloed van de digitale revolutie nog steeds bagatelliseren. Dat vind ik bijna net zo erg als volwassen mensen die durven uit te spreken problemen te hebben met mensen met een andere religie of seksuele voorkeur.”

Waarom wil je als jonge vrouw in godsnaam de politiek in?

“Als het aan mij had gelegen had ik op de basisschool al in de politiek gezeten. Toen we op school voor een project onze eigen politieke partij mochten oprichten koos ik voor de ‘communistische kinderpartij’. Ik vond dat iedereen gelijk moest zijn en dat is tot op de dag van vandaag de reden dat ik in de politiek zit. Ik zelf ben zwart, vrouw en LGBQTI’er*. Dat zie je niet vaak bij politici en daarom vind ik de politiek totaal niet representatief.”

Hoe combineer je je politieke werkzaamheden met je privéleven?

“Eerlijk gezegd heb ik momenteel niet echt tijd voor een privéleven, maar dat vind ik niet erg. Ik ben nu vooral druk bezig met het voeren van campagne, omdat ik een hoge positie op de kandidatenlijst heb. En daar ben ik zó trots op, dat ik het helemaal prima vind dat ik even niet zoveel andere dingen kan doen. Sterker zelfs, ik krijg er juist een kick van.”

En eerlijk: is de politiek niet vooral heel stoffig met alleen maar vergaderingen?

“Ja, dat kan ik niet ontkennen. De politiek is stoffig en er wordt veel vergaderd, dat klinkt misschien wat saai en soms is dat ook zo. Maar dat is ook waarom ik me juist bij zo’n radicale partij als de Piratenpartij heb aangesloten. Naar mijn mening moet de politiek zo veranderen dat er inderdaad wat minder wordt vergaderd en juist wat meer wordt gesproken met iedereen.”

Wat zou jij doen als je nú ineens premier van Nederland werd?

“Daar kom ik weer, maar dat is toch echt zorgen voor meer diversiteit. Wat dat betekent? Minder witte mannen met stropdassen, want die zie je iets te veel in de politiek. Niks mis mee, maar ik vind dat daardoor niet iedereen in Nederland wordt vertegenwoordigd. Er wordt nu vooral gesproken óver bijvoorbeeld zwarte mensen en LGBQTI-ers, maar het is toch veel mooier als juist wij ook kunnen meepraten?”

*LGBQTI is van oorsprong een Engelse afkorting voor lesbian, gay, bisexual, queer, transexual en intersex.

Dit is het eerste verhaal in de reeks interviews met jonge, vrouwelijke kandidaten. Benieuwd naar meer? Houd dan de site goed in de gaten. 

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | BEKEND | VROUWEN EN VERKIEZINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Lynn Fokkens

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Vrouwen en verkiezingen

Lees dit ook even

Please update your browser