Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Vrouwen en verkiezingen

Barbara is PvdA-lijsttrekker, moeder en ondernemer: 'Je kan niet álles goed doen'

Barbara is PvdA-lijsttrekker, moeder en ondernemer: 'Je kan niet álles goed doen'

Het is bijna zover: de gemeenteraadsverkiezingen. En daarom interviewen wij jonge vrouwelijke politici uit verschillende steden. Vandaag Barbara Kathmann (39), lijsttrekker van de PvdA Rotterdam.

| Yara Mureau

Barbara is moeder van drie zoons, ondernemer én dus de nieuwe lijsttrekker van de PvdA Rotterdam. Reden genoeg om haar het hemd van het lijf te vragen.

Lees ook
Lynn (23) is kandidaat bij Piratenpartij: ‘Minder witte mannen met stropdassen, graag’

Waarom ga je als jonge vrouw in godsnaam nog de politiek in?
“Omdat ik zelf Rotterdammer ben die tegen dingen aanloopt. Ik ben niet de políticus, maar de volksvertegenwoordiger die ziet dat de stad beter kan worden. Ik ben er dus voor de Rotterdammers en wars van politieke spelletjes.”

Geen politicus, maar wel volksvertegenwoordiger én rolmodel dus?
“Ik heb me zo nooit gevoeld. Ik wil Rotterdam verbeteren als moeder, als ondernemer én als Rotterdammer. En op het moment dat je dan in die politiek zit, heb je gesprekken met alle vrouwen en dan word je ineens gezien als rolmodel.”

Hoe combineer je de gemeenteraad met je privéleven?
“Op de eerste plaats: alle credits gaan naar mijn man, want hij lost echt een hoop op. Op de tweede plaats is dat flexibiliteit en dat is echt een luxe. En als laatste: ik ben niet te streng voor mezelf. Vrouwen hebben een heel groot verantwoordelijkheidsgevoel en willen alles goed doen, maar dat lukt niet. Dan zie ik ’s ochtends de trui van mijn zoon en dan denk ik: ai, die is niet helemaal schoon. Maar 22 maart is hij de eerste weer. Ik probeer alle ballen hoog te houden, maar er vallen er af en toe echt wel eens wat op de grond.”

Wat vind je níet leuk aan de politiek?
“Schreeuwers, die onenigheid tussen mensen groter maken, want dat vindt een landingsplek. Veel mensen gaan daardoor ook niet meer stemmen, maar doordat lokale politici de sfeer in de stad zo kunnen bepalen, is het juist belangrijk dat mensen dat wel doen.”

Lees ook
‘Zondag met Lubach’ komt ook deze verkiezingen weer met een geniale app

In je Twitter-biografie staan de volgende woorden: Maas, Tijn, Kes, Huib, 010, Samen sterk en Hygge. Kun je ze kort uitleggen?
“Maas, Tijn en Kes zijn mijn drie zoons. Huib is mijn vriend, we zijn al 23 jaar samen en gaan op mijn veertigste verjaardag eindelijk trouwen, haha. 010 lijkt me duidelijk, ik ben een geboren en getogen Rotterdammer. Samen sterk, omdat we het écht samen moeten doen. En hygge is een leuke, dat is het Deense woord voor ‘gezelligheid’. Geleerd van een Deens team, waar ik ooit tegen heb gehockeyd. Vanaf dat moment was dat ook onze jel en motto.”

Wat zou je doen als je nú ineens premier van Nederland zou worden?
“Een eerlijker beleid neerzetten, met oog voor álle lagen in Nederland. En er zijn te veel mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar huis. Daar zou ik ook iets aan doen.”

Waarom moeten mensen juist op jou stemmen? Waar maak je je hard voor?
“Het roer moet om als het gaat om armoede. Ik pik het niet dat we in een stad leven die zo goed op de kaart staat voor de buitenwereld, maar waar honderdduizenden inwoners in de schulden zitten. En daarbij worden mensen met verschillende achtergronden – arm, rijk, noord, zuid – in de verkiezingsstrijd uit elkaar gespeeld. Dat vind ik kwalijk en dat moet veranderen. Veel politici weten geen oplossingen en dus gaan ze haat en angst zaaien. Haat verkoopt makkelijker dan liefde, maar daar moeten we nu júist vanaf.”

NIEUWS | INTERVIEW | VROUWEN EN VERKIEZINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Barbara Kathmann

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Vrouwen en verkiezingen

Lees dit ook even

Please update your browser