Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Vrouwen en verkiezingen

Anne (31) is lijsttrekker van VVD Haarlem: 'Sarcasme heb ik in de politiek wel afgeleerd'

Anne (31) is lijsttrekker van VVD Haarlem: 'Sarcasme heb ik in de politiek wel afgeleerd'

Woensdag zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wij interviewen jonge, vrouwelijke kandidaten die zich verkiesbaar stellen. Vandaag: Anne Sterenberg, lijsttrekker van de VVD in Haarlem.

| Boris Lemereis

Ze vindt het jammer dat er weinig vrouwen in de raad zitten, maar vindt dat vrouwen daar zélf iets aan kunnen doen.

Lees ook
Marjet (27) is lijsttrekker van 100 Groningen, ook om 2 uur ’s nachts in de kroeg

Tegengeluid

Anne zit sinds 2014 in de lokale politiek. En dat terwijl ze pas een jaar eerder lid was geworden van de partij. “Bij de landelijke verkiezingen was er veel commentaar op de samenwerking met de PvdA. Ik ben lid geworden als tegengeluid.” Een jaar later kreeg Anne een mailtje dat de lokale VVD kandidaten zocht. Ze kwam op plek vijf terecht, en kwam in de gemeenteraad. Deze verkiezingen is ze lijsttrekker.

Waarom wil je als jonge vrouw in godsnaam de politiek in?

“Toen ik net in de lokale politiek zat, kreeg ik weleens de vraag: ‘Ben je hier terechtgekomen omdat je een vrouw bent?’ Ik word daar pissig van. Ik vind dat ik een mooi voorbeeld ben van hoe je als onbekende met een goed gesprek hoog op de lijst kan komen te staan. Ik ga ervan uit dat ik om kwaliteit ben gekozen. Er zitten wel minder vrouwen dan mannen in de raad, dat vind ik jammer. Vrouwen hebben weer andere kwaliteiten dan mannen. Maar als vrouwen zich niet aanmelden, komen ze ook niet in de raad. Het ligt dus ook een beetje bij de vrouwen zelf.”

Hoe combineer je je raadswerk met je werk en privéleven?

“Er zijn ook moeders die fulltime een gezin runnen én daarnaast een baan hebben. Waarmee ik wil zeggen: het is te doen. Ik werk 36 uur als adviseur op informatie- en ict-gebied, en ben ongeveer twintig uur per week aan het raadswerk kwijt. Behalve in de campagnetijd dan, dan kun je er heel veel uren bij optellen. Privé kan het lastig zijn om zo druk te zijn. Ik kreeg rond kerst te horen dat mijn moeder blaaskanker heeft. Het voelt dan best egoïstisch om te denken: kan ik er wel genoeg voor haar zijn? Maar ik kan niet bij mijn ouders in Friesland gaan zitten, terwijl mijn team hard campagne voert. Ik heb de verantwoordelijkheid van lijsttrekker op me genomen, en die verantwoordelijkheid moet ik dan ook dragen. Het fijne is dat mijn familie trots op me is en het leuk vindt over de campagne te horen. Ik bel vaak met ze, en ben er op de momenten dat ik er moet zijn.”

Wat vind je níet leuk aan de politiek?

“Soms heb je een debat gevoerd, en staat je uitspraak de volgende dag in een totaal andere context in de krant. Ik kan sarcastisch zijn, maar heb dat snel afgeleerd in de politiek. Als iets geschreven staat, komt je sarcasme vaak niet meer goed over. En wat volgens mij niemand in de politiek leuk vindt, zijn de negatieve reacties. Gelukkig heb ik mijn woordje wel klaar. Toen we zoenposters ophingen nadat posters van SuitSupply waren gevandaliseerd, kreeg ik als reactie: ‘flikker toch op’. Mijn antwoord was: ‘Het feit dat je het woord flikker gebruikt, maakt wel duidelijk waarom het nodig is dat we dit doen’.”

VVD Haarlem hangt zoenposters op:

Wat zou jij als eerste doen als je nú ineens premier van Nederland werd?

“Het Binnenhof heeft van die ontzettend kleine klinkers. Dat is vrouwonvriendelijk. Elke Prinsjesdag heb ik weer medelijden met de vrouwen op hakken die daar overheen moeten lopen. Als ik premier zou worden, laat ik eerst even een metertje asfalteren. Verder vind ik dat Rutte het geweldig doet.”

Kun je in één zin uitleggen waarom mensen juist op jóu moeten stemmen?

“Omdat ik met ontzettend veel liefde voor de stad elke dag werk aan het een beetje mooier maken van de stad, op een liberale manier.”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen spraken we meer lijsttrekkers en kiezers. Lees hun verhalen hier.

NIEUWS | INTERVIEW | VROUWEN EN VERKIEZINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: VVD Haarlem

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Vrouwen en verkiezingen

Lees dit ook even

Please update your browser