Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Voel jij je veilig op je werk? Grootste deel werknemers durft misstanden niet te melden

Voel jij je veilig op je werk? Grootste deel werknemers durft misstanden niet te melden

Maar één op de drie werknemers durft misstanden in hun bedrijf of organisatie te melden. Eén op de zeven zegt zelfs dat er een angstcultuur binnen eigen organisatie heerst.

| Isabel Ockers

Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 430 ondernemingsraden door het Huis voor Klokkenluiders.

Lees ook
Dit bedrijf heeft een manier bedacht om een burn-out te voorkomen

Meldprocedure
Volgens het onderzoek durft maar één op de drie werknemers ermee naar buiten te komen als er iets mis is. Sinds de invoering van de Wet Huis voor Klokkenluiders op 1 juli 2016 geldt voor alle organisaties met meer dan vijftig werknemers de plicht tot het invoeren van een meldprocedure. Bijna 80 procent van de onderzochte bedrijven en instellingen heeft zo’n procedure.

Voldoet niet
Bijna de helft voldoet echter niet aan de wettelijke verplichtingen die hiervoor gelden. Die verplichtingen zijn onder meer dat meldingen vertrouwelijk worden behandeld, gesprekken met een adviseur zijn toegestaan en medewerkers worden geïnformeerd over hun rechtsbescherming. Kleine en middelgrote bedrijven lopen het meest achter, mede vanwege het ontbreken van een ondernemingsraad.

Veilige omgeving
Het Huis voor Klokkenluiders is een organisatie opgericht om melders van werk gerelateerde misstanden, steun te geven. De organisatie geeft aan blij te zijn dat de gelijknamige wet vorm begint te krijgen. ‘Maar we zijn er nog niet. Een goede meldstructuur alleen is niet voldoende. Minstens zo belangrijk is dat men zich veilig genoeg voelt om verkeerde ontwikkelingen bespreekbaar te maken’, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Vertrouwenspersoon
Het onderzoek beveelt alle partijen aan werk te maken van het instellen van een vertrouwenspersoon, een onderzoeksprotocol, een integriteitsfunctionaris en het vastleggen van een preventief integriteitsbeleid.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser