Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

9 x mooie initiatieven voor vluchtelingen

9 x mooie initiatieven voor vluchtelingen

De alsmaar voortdurende vluchtelingencrisis heeft heel wat mensen in beweging gebracht. Dit levert bijzondere initiatieven op, van kleine acties tot grootscheepse inzamelingen.

| Gaby Boterkooper

Op uiteenlopende wijze proberen mensen hun steentje bij te dragen. Bekijk hieronder een paar mooie initiatieven op een rij.

1. Duizenden miniatuurvluchtelingen zwerven door de straten: #movingpeople
De komende dagen zullen er tienduizenden extra ‘vluchtelingen’ bij komen in Nederland. Het gaat in dit geval niet om echte mensen, maar om 10.010 ‘miniatuurvluchtelingen’ die de verhalen vertegenwoordigen van tien vluchtelingen. Power of Art House is de actie gestart. De miniatuurvluchtelingen worden verspreid door Den Haag (vandaag) en Amsterdam (morgen). Als je ze tegenkomt, is het de bedoeling dat je dit deelt via social media, met de hashtag #movingpeople.

media_xll_3265935

2. Global Clowning speelt voor vluchtelingenkinderen in Griekenland
Vanaf 10 september speelt de Nederlandse club Global Clowning in Griekenland voor de vluchtelingenkinderen die daar aangekomen zijn uit Syrië, Pakistan en Afghanistan. In samenwerking met lokale en internationale hulporganisaties zoals stichting Hulporganisatie Bootvluchtelingen en Stichting Vluchteling brengen zij in Athene en op Lesbos een dertiendaags programma bestaande uit workshops en optredens voor de kinderen en hun families. De stichting wil zo hulpeloze kinderen en hun ouders een lach en wat plezier bezorgen.

3. Eva over haar vluchtelingenverhaal: ‘Ik dacht: stel dat ik het was’
Eva Siebelink (29) schreef een aangrijpend verhaal als reactie op de vluchtelingencrisis én de negatieve reacties. Stel dat ik het was, zouden jullie voor mij ook het liefst de deur dicht doen?’, vroeg zij zich af. Eva’s bericht werd al bijna dertigduizend keer gedeeld op Facebook.

4. Brabander Tom Pieper deed een inzameling op Lowlands
Tom verzamelde op het festivalterrein zo’n vijftig luchtbedden, zestig tenten en nog eens zestig slaapzakken voor vluchtelingen in Calais. Met de actie Doneer je deken wil hij aandacht vragen voor de situatie van vluchtelingen in Europa.

Schermafbeelding-2015-08-31-om-11.24.57-e1441013231885.png

5.Nederlandse jongen helpt vluchtelingen in Turkije
Ferhat Yildirim – alias Braboturk – zag in het zuidoosten van Turkije hoe schrijnend de situatie is van de vluchtelingen uit Syrië en besloot ze te helpen. Zo kocht Ferhat een rolstoel voor een Koerd wiens benen door IS-strijders waren afgehakt.

braboturk2

6. ‘Because We Carry’: draagdoeken voor vluchtende moeders en kinderen
Anna en Steffi vonden dat het tijd werd om iets te gaan voor  mensen die op de vlucht zijn en bedachten ‘Because We Carry’. Ze verzamelen draagdoeken en draagzakken voor vluchtende moeders en kinderen. Ze hebben inmiddels een enorme stroom aan doeken ontvangen: Mensen zijn blij om het gevoel van onmacht om te zetten in hulp.

Schermafbeelding 2015-09-03 om 15.20.58

7. Bekend Nederland maakt vuist voor vluchtelingen
In een paginagrote advertentie in De Telegraaf roept een grote groep bekende Nederlanders vandaag op om samen iets te doen aan de Europese vluchtelingencrisis. De werkelijkheid gaat ons voorstellingsvermogen te boven. Maar we willen ons in ieder geval niet neerleggen bij passiviteit. Laten we vanuit samenleving en politiek samen optrekken. Laten we niet langer stil zijn, maar alle wijsheid en compassie inzetten voor het bedenken van menswaardige oplossingen. Op ons mag een beroep worden gedaan, valt te lezen in de advertentie.

image2

8. Hartverwarmend: Duits stadje verwelkomt asielzoekers
Door te juichen, zwaaien en bloemen uit te delen, willen deze Duitsers laten zien dat de Syrische vluchtelingen meer dan welkom zijn in hun woonplaats. De Syrische Talal Abk plaatste de video vorige week op Facebook om het Duitse volk te bedanken.

9. Wereldwijf Carolien schrijft een brief aan Rutte
Ons wereldwijf Carolien Grootendorst voelt zich machteloos. Met een brief aan premier Rutte wil ze graag haar stem laten horen. Want: hoe lang gaan we nog toekijken hoe mannen, vrouwen en kinderen in onze zee verdrinken? Lees hier de brief van Carolien aan Rutte.

NIEUWS | LIJSTJE VAN DE DAG | BUITENLAND | VLUCHTELINGEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Facebook, YouTube, Telegraaf

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Jana Anjolie Morrel-ArmstrongJana Anjolie Morrel-Armstrong

Puntje 4 was lowlands niet mysteryland zover ik had gelezen over hem!

LINDA. magazineLINDA. magazine

Hi Jana, bedankt voor je oplettendheid. We hebben het aangepast. Groet! LINDAnieuws

MechelienMechelien

Mijn nichtje fietst door Oost Europa en is op weg naar Lesbos om daar plaatselijk de vluchtelingen te helpen! Je kan haar reis volgen en eventueel geld doneren: https://www.youcaring.com/refugee-camp-lesbos-greece-412226

ManonManon

Wendy en Sebastiaan vertrekken maandag naar de ruim 4.000 vluchtelingen die gestrand zijn in Calais. Zij verzamelen zoveel mogelijk spullen die van pas kunnen komen en brengen deze persoonlijk langs: (mannen)kleding, kaarsen, slaapzakken, tenten, dekens, woordenboeken, zaklampen, etc.Voor zondag 16u kunnen spullen gebracht worden in Amsterdam. Iedereen die iets kan missen: alsjeblieft, help. Hopelijk is het een ieniemienie lichtpuntje in de hel die deze vluchtelingen momenteel doormaken.https://www.facebook.com/events/389613694579076/

AnitaAnita

Wat een verschrikkelijke beelden op tv, in de kranten, social media. 16 jaar geleden was ik op dezelfde plek waar deze mensen zich nu bevinden, 16 jaar geleden vluchtte ik voor mijn leven. En nu 16 jaar later, maak ik het weer mee, maar nu door de ogen van anderen. Zo pijnlijk, zo machteloos en hartverscheurend.. Dit wens je niemand toe...

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser