Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Vliegverbod boven Oostvaardersplassen vanwege afschieten herten

Vliegverbod boven Oostvaardersplassen vanwege afschieten herten

Boven de Oostvaardersplassen geldt vanaf morgenochtend een tijdelijk vliegverbod. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving hierover aan Omroep Flevoland.

| Maaike van de Graaf

Het verbod heeft volgens een politiewoordvoerder te maken met het afschieten van een deel van de hertenpopulatie in het gebied.

Lees ook
Rechter besluit: provincie Flevoland mag edelherten afschieten

Vliegverbod Oostvaardersplassen

Het verbod geldt vanaf maandag 07.30 uur tot 18 december 17.00 uur. Volgens de regionale omroep geldt het “ongebruikelijke” verbod tot een hoogte van vijftienhonderd voet (bijna vijfhonderd meter) en is bedoeld om kleine vliegtuigjes, helikopters en drones te weren. Het zou betrekking hebben op de Oostvaardersplassen, maar ook op naastgelegen natuurgebieden als het voor edelherten vanuit de Oostvaardersplassen rechtstreeks te bereiken Kotterbos, waarin ook edelherten mogen worden afgeschoten.

Afschieten hertenpopulatie

De woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat het ministerie een zogenoemde notam (Notice to Airmen) heeft uitgevaardigd. De politiewoordvoerder zegt dat de politie om het verbod heeft gevraagd. “Dat hangt samen met het voornemen een deel van de hertenpopulatie af te schieten. We hebben zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in verband met openbare ordeverstoringen die in het verleden ook al hebben plaatsgehad.”

Lees ook
Staatsbosbeheer niet voor de rechter om dood grote grazers Oostvaardersplassen

Groen licht

De rechtbank in Lelystad gaf donderdag groen licht voor het uitdunnen van de hertenpopulatie in het natuurgebied, tot woede van activisten. Minister Carola Schouten (Natuur) waarschuwde vrijdag tegenstanders van het afschieten bij voorbaat dat ze geweld niet zal toestaan.

NIEUWS | DIEREN

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser