Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Slachthuis in België verkocht twaalf jaar oud vlees en voedselagentschap deed geen bal

Slachthuis in België verkocht twaalf jaar oud vlees en voedselagentschap deed geen bal

Het Belgische slachthuis Veviba is in opspraak geraakt door een vleesschandaal. Ze zouden namelijk vlees dat twaalf (!) jaar over de datum was naar Kosovo hebben gebracht.

| Stephanie Kersbergen

De landbouwminister van België, Ducarne noemt het ‘maffiapraktijken’.

Lees ook
Waarom onze hoofdredacteur Jossine Modderman geen vlees meer eet

Etiketten

Het Laatste Nieuws heeft een gerechtelijk verslag over de zaak in kunnen kijken, en dat liet niets aan de verbeelding over. “Op 19 september 2016 kwam in Kosovo een vrachtwagen aan met vlees van Veviba uit Bastenaken. Het merendeel van de etiketten was kapotgescheurd. Op de restjes die nog zichtbaar waren, bleek dat het vlees dateerde uit 2004. Uit de etiketten bleek ook dat een deel van het vlees afkomstig was uit de slachthuizen van Izegem en Harelbeke. Het was herverpakt in dozen met het merknummer van Veviba.”

FAVV

De landbouwminister Ducarne wil nu ook het Federaal Voedselagentschap (FAVV) laten doorlichten. Ze zouden namelijk op de hoogte zijn geweest van de etiketfraude, maar niks hebben gedaan. De eerste huiszoeking vond pas plaats op 28 februari, van dit jaar. Het FAVV verdedigt zich in een reactie. Het agentschap zou meteen iemand naar de plek van de etiketfraude hebben gestuurd, maar wat hier is vastgesteld, dat wordt in een dossier voor de minister opgenomen.

Volksgezondheid

En dan misschien wel één van de belangrijkste vragen in dit vleesschandaal. Hoe slecht is twaalf jaar oud ingevroren vlees voor de volksgezondheid? Het smaakt minder en het ziet er niet zo goed uit, maar het hoeft niet per se een gevaar te zijn voor de volksgezondheid. “Tenminste, zolang de koudeketen niet onderbroken werd en het vlees steeds bewaard werd bij -18 graden”, zegt Bruno De Meulenaer, professor Levensmiddelentechnologie aan de UGent. “Microbiologisch is er niet onmiddellijk een probleem, je wordt er niet ziek van. Maar sowieso zijn dit praktijken die niet door de beugel kunnen.”

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: Het Laatste Nieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser