Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Die gaat viral

Waarom dit berenfilmpje pijnlijk duidelijk maakt hoe ver 'we' gaan voor een viral video

Een video van een bruine babybeer die een berg probeert te beklimmen, ging deze week viral. Maar toen dierenliefhebbers beter naar de beelden keken, bleek dat het verhaal erachter helemaal niet mooi is. 

| Maaike van de Graaf

We leggen uit hoe dat zit.

Viral video

Op de video die afgelopen vrijdag door het YouTube-kanaal ViralHog werd gedeeld, is te zien hoe een bruine babybeer een besneeuwde berg probeert te beklimmen. Een aantal keren glijdt het dier van de berg af waarna hij weer probeert de top te bereiken. Als de welp eenmaal boven is, valt hij op onverklaarbare wijze toch weer van de heuvel af. Na nog een poging kan de kleine beer eindelijk de wandeling met zijn moeder doorzetten.

Vasthoudendheid van de beren

In eerste instantie kreeg de video – die al snel 17 miljoen keer bekeken was – de ene na de andere lovende reactie. Het zou het levende bewijs zijn van kracht en vastberadenheid. Op social media werden de beelden gedeeld onder het motto ‘leer van een beer, want die geeft nooit op’.

Drones gevaarlijk voor dieren

Al gauw kwam er echter een tegengeluid naar boven door oplettende kijkers die doorhadden dat de gebeurtenis met een drone is gefilmd. De maker van de video heeft de beren – in een poging ze mooi te filmen – volgens hen in een gevaarlijke situatie gebracht die de beesten bijna het leven kostte. Sophie Gilbert, een Amerikaanse ecoloog aan de universiteit van Idaho, laat weten het moeilijk te vinden om ernaar te kijken. “Het toont een grimmig gebrek aan kennis van de drone-gebruiker over het effect dat zijn actie had op de beren.”

Angst

Volgens berenkenners straalt de moeder angst uit en heeft ze inderdaad last van de drone die boven haar hoofd vliegt. “Met een welp die zo klein en kwetsbaar is, is het zeer onwaarschijnlijk dat een moederbeer zou kiezen om zo’n steile en gladde helling te doorkruisen”, vertelt Clayton Lamb van de Universiteit van Alberta, die grizzlyberen bestudeert. Uit een onderzoek dat hij deed blijkt onder andere dat een drone stress kan veroorzaken bij dieren en ze verdrijft van voedselbronnen. In plaats van massaal naar de beren te kijken, kunnen we volgens velen dus beter eerst naar onszelf kijken.

Lees ook
Bruine beer ontspant in bubbelbad en gaat viral

VIDEO'S | NIEUWS | DIEREN | ACHTERGROND | DIE GAAT VIRAL | VIRAL VIDEO

Bron: The Atlantic | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Die gaat viral

Lees dit ook even

Please update your browser