Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Vier jaar na de MH17-ramp: nabestaanden herdenken de slachtoffers

Vier jaar na de MH17-ramp: nabestaanden herdenken de slachtoffers

Het is vandaag precies vier jaar geleden dat 298 mensen om het leven kwamen toen vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Aan boord van het vliegtuig waren 196 Nederlanders.

| Elisa Heisen

Nabestaanden komen vanmiddag bijeen om hun dierbaren te herdenken.

Russische leger

Het vliegtuig van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014, toen het onderweg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, uit de lucht geschoten. Volgens de regering staat vast dat daarbij gebruik werd gemaakt van een Buk-raket die werd gelanceerd vlakbij het Oekraïense dorpje Pervomajsk, dat op dat moment in handen van de Russen was. De raket ontplofte bij de cockpit, waardoor het vliegtuig in stukken uiteenviel en vervolgens neerstortte. De Buk-raket zou van het Russische leger in Koersk zijn geweest, maar Moskou blijft ontkennen en stelt dat er nooit zo’n raketinstallatie de grens met Oekraïne is overgegaan.

Nationaal Monument

Nabestaanden komen vandaag bijeen bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen om stil te staan bij het verlies van hun dierbaren. Daar lezen ze de namen van de slachtoffers voor, geeft de burgemeester van Haarlemmermeer een toespraak en er wordt een minuut stilte gehouden. Minister-president Mark Rutte opent de herdenking door bloemen neer te leggen. Het monument werd vorig jaar onthuld door koning Willem-Alexander en koningin Máxima en bestaat uit 298 bomen. Iedere boom symboliseert een slachtoffer en is voorzien van een naamplaatje. Elk gezin of iedere groep heeft een eigen boomsoort, zodat duidelijk is dat deze mensen bij elkaar horen.

MH17 nabestaanden boos uitzetting Russische diplomaten

Onderzoek

Het onderzoek naar de ramp is nog altijd in volle gang, maar het lijkt er niet op dat er binnenkort al schot in de zaak komt. Hoewel er nog geen verdachten zijn aangemerkt, is wel al afgesproken dat het MH17-proces in Nederland zal worden gehouden. De Haagse rechtbank behandelt de zaak in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het Paleis van Justitie in Den Haag kan een zaak met zo’n grote omvang namelijk niet huisvesten. Wanneer het proces plaatsvindt, is nog niet duidelijk.

Lege stoelen

Ondertussen laten de nabestaanden via de Stichting Vliegramp MH17 regelmatig van zich horen. Als stil protest hebben ze in juni nog 298 lege stoelen voor de Russische ambassade in Den Haag neergezet. De groep wilde daarmee een boodschap meegeven aan de Russische president, de regering en de bevolking. ‘298 mensen, 80 van hen voor altijd kinderen, hebben vandaag niets te vieren. Hun stoelen blijven leeg. Zij die hun lot bezegelden zwijgen en kijken weg’, luidde de boodschap.

Nabestaanden MH17 protesteren voor ambassade Rusland

Halfbroer

Vorig jaar spraken wij met Jonathan Mechanicus, die zijn halfbroer Tim Nieburg bij de ramp verloor. Tim stapte samen met zijn vriendin Sascha Meijer in het vliegtuig, maar kwam nooit op zijn bestemming aan. Jonathan probeert niet meer elke dag met de ramp bezig te zijn. ”Aan het begin is gezegd dat het lang kan duren voordat alle vragen beantwoord zijn en ik wil niet onrustig worden. We hebben het rouwproces vrij goed doorlopen met elkaar”, zei hij toen. Toch was hij boos. ”Het is zinloos geweld en gelukkige, heel normale mensen zijn de slachtoffers.”

Lees ook
Jonathan (48) kende zijn halfbroer sinds zijn 25e en verloor hem bij MH17

NIEUWS | VLUCHT MH17

Bron: LINDAnieuws/ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser