Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Confronterende video: artsen gaan de straat op en spreken rokers aan

‘Misschien heb je binnenkort een dokter nodig, als je kanker krijgt, dan kan je me bellen.’ Met deze confronterende zin stapten artsen op nietsvermoedende, rokende voorbijgangers af.

| Ashley Doogan

Het is vandaag Wereld Niet Roken Dag en daarom lanceren WEFilm en Stichting Stivoro een korte film, waarin rokers geconfronteerd worden door artsen.

Lees ook

‘Met je neus op de feiten gedrukt: deze video laat zien wat roken met je longen doet’

Iedereen is verantwoordelijk

Het doel van de campagne-video is duidelijk: zoveel mogelijk mensen laten stoppen met roken, om ziektes en sterfgevallen te voorkomen. Maar ook om niet-rokers te laten zien hoe ze hulp kunnen bieden bij het stoppen. Want, zo zeggen vier artsen in een open brief: “Het helpen van rokers bij het stoppen met roken en ervoor zorgen dat kinderen beschermd worden en nooit beginnen. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.” Van zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) is de levensverwachting gemiddeld dertien jaar lager dan van nooit-rokers, blijkt uit cijfers van het CBS.

Zo verslavend als heroïne

De artsen wijten de grote hoeveelheid rookverslaafden aan het feit dat sigaretten in onze maatschappij zo ‘normaal’ zijn. “De sigaret is net zo verslavend als heroïne en cocaïne, maar op meer plekken te verkrijgen dan brood. De sociale besmetting is enorm groot. Zeker zolang we sigaretten behandelen als een normaal product en er op zoveel plekken gerookt wordt. Is het dan terecht om te spreken van ‘eigen schuld’ wanneer iemand ziek wordt door het roken? Wij vinden van niet.”

In de bioscopen

De video is vanaf vandaag te zien op een speciale site en als voorfilm in verschillende Nederlandse bioscopen.

VIDEO'S | NIEUWS | GEZOND

Foto: WEfilm en Stichting Stivoro

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser