Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Viana en Roel werden beschuldigd van het opzettelijk ziek maken van hun kinderen

Viana en haar man Roel Kuipers werden onterecht beschuldigd van poging tot doodslag van hun kinderen. In de docu ‘Verdachte Ouders’ van Zembla wordt hun verhaal onderzocht.

| Yara Mureau

Volgens deskundigen stelt het meldpunt voor kindermishandeling en huiselijk geweld, Veilig Thuis, de verkeerde feiten vast.

Lees ook
Francis (21): ‘Mijn moeder maakte me expres ziek’

Familie Kuipers
In Verdachte Ouders worden twee gevallen onderzocht waarvan achteraf is gebleken dat ouders onterecht zijn beschuldigd door Veilig Thuis. Eén geval is dat van Roel en Viana Kuipers. In april stonden twee rechercheurs ineens op de stoep. “Ze zeiden dat Roel en ik op het bureau moesten verschijnen met als reden: poging tot doodslag van beide kinderen”, vertelt Viana in de uitzending van Zembla.

Munchausen by proxy
De ouders werden ervan verdacht dat zij hun kinderen Yinthe (6) en Quinten (5) opzettelijk ziek hadden gemaakt. Dat doen mensen die lijden aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Als ouders hiervan worden verdacht, kan een rechter beslissen dat het kind uit huis wordt geplaatst. Yinthe belandde in het eerste jaar na haar geboorte in het ziekenhuis; zwaar ondervoed. “We wisten toen totaal niet waar het aan kon liggen, want ze at echt veel”, zegt Viana.

Onderzoek
Volgens Veilig Thuis was Yinthe in levensgevaar, omdat haar moeder haar voeding zou manipuleren. Zo’n beschuldiging moet goed worden onderzocht, vindt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen. “Veilig Thuis duikt in een soort wereld van vage aanwijzingen. Ze moeten feiten vaststellen, maar je moet wel beginnen met feiten die relevant zijn voor de vraag: heeft moeder het kind mishandeld of niet?”

Vanavond is de documentaire Verdachte Ouders te zien op NPO2 om 21.15 uur.

Meer informatie? Kijk dan op de website van Zembla.

VIDEO'S | NIEUWS | KINDEREN | TV

Bron: Zembla | Foto: Zembla

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser