nieuws

'Verzekeraars investeren in dierenleed'

'Verzekeraars investeren in dierenleed'

Maatschappelijke organisaties beschuldigen verzekeraars in Nederland ervan dierleed in stand te houden.

| Teuntje Verbaandert

Volgens een nieuw rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer investeren de tien grootste levensverzekeraars ongeveer een miljard euro in grote modehuizen, die met onder andere bont en leer werken.

Geen woorden, maar daden
Ondanks dat deze levensverzekeraars zeggen dierenwelzijn belangrijk te vinden, investeren zij toch in luxemerken als Louis Vuitton, Prada en Hermès, waar bont en krokodillen- en slangenleer regelmatig in de ontwerpen terugkomen.

Akelige dood
“Geen van de tien verzekeraars wendt zijn invloed serieus aan om de productie van – en handel in – bont en exotisch leer te beëindigen”, staat in het rapport. Voor het maken van kleding met bont of leer worden wilde dieren als vossen, wasbeerhonden en nertsen op de meest akelige wijzen om het leven gebracht. Volgens maatschappelijke organisaties worden reptielen soms zelfs levend gevild en pythons verdronken. Bij krokodillen zouden de ruggenwervels op een zeer pijnlijke manier worden gebroken.

Beleid van buitenaf
Volgens het Verbond van Verzekeraars vormen de investeringen in de modehuizen maar een kleine niche, omdat de hele modebranche in totaal voor honderden miljarden euro belegt. Het investeren in deze modehuizen is volgens het Verbond in veel gevallen niet een beslissing van Nederlandse verzekeraars zelf, maar van buitenlandse verzekeringsmaatschappijen, waar de Nederlandse bedrijven dochterondernemingen van zijn.

NIEUWS | DIEREN

Bron: ANP | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser