Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Waarom vrouwen volgens deze mediator opknappen na de scheiding en mannen vadsig worden

Waarom vrouwen volgens deze mediator opknappen na de scheiding en mannen vadsig worden

Mannen moet je niet pamperen want dan gaan ze bij je weg, zegt journalist Corine Koole. Toch ziet echtscheidingsmediator Hilda van der Tuin (46, foto) in haar praktijk dat vooral (huis)vróuwen de biezen pakken.

| Malu Pesulima

LINDAnieuws belde de liefdesbemiddelaar op.

Lees ook
‘Je man op de eerste plek zetten is funest voor je huwelijk’

Hoe werkt die wasmachine?
“Zodra de kinderen de deur uit zijn, denken ze ineens: is dit het nou?”, vertelt ze. “Die gedachte speelt vooral bij huisvrouwen. Leuk en aardig hoor, een wasje draaien, de zolder opruimen en de vloer dweilen, maar op een gegeven moment hebben jij en je partner elkaar niets meer te vertellen. En als hij dan ook nog geen aardappel kan schillen of niet weet hoe de wasmachine werkt, dan gaat het mis.”

‘Op kamers bij je echtgenoot’
Mannen daarentegen, vinden zo’n verzorgende vrouw prima: het eten staat klaar, ze hebben alle vrijheid om de carrièretijger uit te hangen en worden volledig verzorgd. Van der Tuin: “Eigenlijk wonen ze gewoon op kamers, maar dan bij hun partner – niet zo gek dat een man minder snel de knoop doorhakt om te scheiden.”

‘Verzorgpony’
En als de vrouw dan ontdekt dat het leven alleen stukken leuker is, belandt de beste man vaak in een midlifecrisis. “Hij komt kilo’s aan omdat hij geen gezonde maaltijden meer voorgeschoteld krijgt, wordt morsig omdat zijn kleding niet meer voor hem wordt uitgezocht of gaat te vaak drinken met zijn vrienden waardoor hij een pafferige kop krijgt. Oh, en zijn nieuwe vriendin? Die ontdekt na een paar weken romantisch samenwonen dat zo’n ‘verzorgpony’ minder leuk is dan verwacht en zet hem op straat.”

‘Had ik dit maar eerder gedaan’
Het tegenovergestelde merkt de mediator bij vrouwen. Die zijn na de scheiding veel beter in staat om voor zichzelf te zorgen, gaan lekker naar de kapper, kopen nieuwe kleren en hebben eindelijk weer tijd om te sporten. “En dan beseffen ze ineens: had ik dit maar veel eerder gedaan.” 

Traditionele plaatje
Hoe je bovenstaande ellende kunt voorkomen? Van der Tuin heeft wel een idee. “Over het algemeen zie ik in mijn praktijk dat het traditionele plaatje, vrouw thuis, man aan het werk, vaker misgaat. Zorg ervoor dat je gelijkwaardig bent en dat je elkaar zodra je man thuiskomt (behalve dat je de zolder hebt opgeruimd) ook nog wat spannends te vertellen hebt.”

Eén man in je leven is voor sommigen al lastig genoeg. Helene heeft er twee. Met Jan (47) is ze wél getrouwd, met Jan (50) niet. Zij vertellen hoe ze daarmee omgaan.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW

Foto: Hilda van der Tuin

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser