nieuws

Verloren gewaande Rembrandt ontdekt in Amerika

Verloren gewaande Rembrandt ontdekt in Amerika

Een verloren gewaand schilderij kan met zekerheid worden toegeschreven aan Rembrandt van Rijn. Het gaat om een vroege Rembrandt, die vorig jaar op een veiling in de VS opdook.

| Madelijne Daub

Dat meldt Nieuwsuur.

100 procent zeker
Het tv-programma laat in de uitzending van vanavond de beelden van het schilderij ‘De flauwgevallen patiënt’ (ook wel: ‘De reuk’) zien. “Er is geen twijfel mogelijk. Het schilderij kan met honderd procent zekerheid worden toegeschreven aan Rembrandt”, zegt Rembrandtkenner Ernst van de Wetering tegen Nieuwsuur.

Gemaakt als tiener
De Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier presenteert het werk aankomende week op de jaarlijkse kunst- en antiekveiling TEFAF in Maastricht. Het gaat volgens Nieuwsuur om een paneel van 21,6 bij 17,8 centimeter, dat de schilder op achttien- of negentienjarige leeftijd maakte.

Aderlating
Rembrandt van Rijn leefde van 1606 tot 1669. ‘De reuk’ hoort bij een serie van vijf schilderijen die de zintuigen verbeelden. Op het schilderij is te zien hoe iemand een chirurgijn (een medisch behandelaar) helpt om zijn patiënt bij kennis te laten komen na een aderlating. Dat gebeurt door de flauwgevallen man aan een doek met ammonia te laten ruiken.

Oeps
Het schilderij was lange tijd in bezit van een particulier in New Jersey in de VS. Hij bood het nietsvermoedend aan aan een veilinghuis, dat het schilderij in de catalogus de neutrale titel ‘Europese School, negentiende eeuw’ meegaf. Toen de biedingen flink opliepen, werd duidelijk dat het om een bijzonder werk moest gaan. Kunsthandel Talabardon & Gautier kreeg het werk in handen en kon het na reiniging en grondig onderzoek door experts toeschrijven aan Rembrandt van Rijn, aldus Nieuwsuur.

Het staat vast
Ilona van Tuinen, kunsthistorica en kenner van de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst, deed onderzoek naar het schilderij. Op ‘De reuk’ is het monogram ‘RHF’ te zien. Van Tuinen: “Dat staat voor ‘Rembrandt Harmenz fecit’ en betekent ‘Rembrandt Harmenz maakte dit’. Rembrandt plaatste dit monogram op een prent in de achtergrond van het schilderij. Dat is vanaf vrijdag tot en met zondag 20 maart te zien op de kunst- en antiekveiling TEFAF in Maastricht.

New York
‘De reuk’ is nu aangekocht door de eigenaar van ‘The Leiden Collection’, een New Yorkse privécollectie van ruim tweehonderd schilderijen van meesters uit de zeventiende eeuw, vooral Leidse fijnschilders.

media_xl_3654258

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: TEFAF

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser