Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

LINDAnieuws helpt je kiezen

Tradities en maatschappelijke dienstplicht: 8 x het verkiezingsprogramma van het CDA

Heb je – net als zeventig procent van de kiezers – nog géén idee wat te stemmen? LINDAnieuws helpt je op weg. We vatten de partijprogramma’s kort voor je samen: in drie minuten ben je op de hoogte.

| Boris Lemereis

Geen dossiertijger? Geen punt. We sturen je goed geïnformeerd de verkiezingen in, met vandaag het CDA (lijst 5) van lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma.

Lees ook
Kinderen moeten op school weer staand het Wilhelmus zingen, vindt Sybrand Buma

Appèl
De volledige naam van het CDA luidt: het ChristenDemocratisch Appèl. Met andere woorden: de partij doet een beroep op de christelijke normen en waarden, zonder daarin zo radicaal het geloof te volgen als partijen zoals SGP en ChristenUnie doen. En die normen en waarden staan momenteel onder druk, vindt het CDA. De samenleving heeft ‘onvoldoende besef van het belang van de gedeelde waarden en onderlinge spelregels die nodig zijn om met elkaar samen te leven’.

Maar hoe wil de partij dat besef dan terugbrengen? Acht punten uit het verkiezingsprogramma.

1. WAARDEN EN TRADITIE
Daar zijn ze meteen: de waarden en traditie van onze Nederlandse samenleving. De christelijke waarden en tradities zijn leidend voor het CDA. En die zijn niet vrijblijvend, vindt de partij. ‘Verworven vrijheden worden begrensd door verantwoordelijkheid en respect voor elkaar’.

2. Maatschappelijke dienstplicht
Om jongeren te leren dat ‘samenleven een gezamenlijke opdracht is’, wil het CDA een maatschappelijke dienstplicht invoeren. Dat kan in het leger, maar moet ook de zorg, bij de politie, of andere maatschappelijke organisaties plaats kunnen vinden. Het zou de ‘verbinding, het normbesef en burgerschap’ moeten versterken.

3. Aandacht voor laatbloeiers en terugdraaien leenstelsel
Dat burgerschap moet trouwens ook aandacht krijgen op school, vindt de partij. Vakken als filosofie en geschiedenis kunnen daar aan bijdragen. Daarnaast moet de vrijheid van onderwijs blijven bestaan, moet er meer geld, aandacht en waardering naar leraren. Laatbloeiers moeten meer kansen krijgen door een meerjarige brede brugklas in te voeren. De partij wil studeren weer stimuleren, door het leenstelsel terug te draaien en te strijden voor behoud van de OV-studentenkaart.

4. Minister voor Familie en Gezin
De familie krijgt veel steun van het CDA, ‘of het nu gaat om het klassieke gezin van een moeder en vader met hun kinderen, of relaties van twee mannen, twee vrouwen of een alleenstaande ouder’. Hoe die steun vorm krijgt? Onder meer door financiële voordelen voor huishoudens en het instellen van een minister voor Familie en Gezin. Bij echtscheidingen moet er meer aandacht aan het kind worden besteed.

5. Langere gevangenisstraf en sluiten coffeeshops
Het CDA wil criminaliteit terugdringen. Dat wil de partij niet alleen doen door te investeren in de capaciteit en kwaliteit van de politie, maar ook door gevangenisstraffen weer langer te maken. Vervroegde vrijlating moet worden beperkt tot de laatste tien procent van de straf. Drugshandel moet keihard aangepakt worden, en het uiteindelijke doel is om alle coffeeshops te sluiten.

6. Verbod op pooiers en internationale aandacht voor vrouwen
Het CDA wil naar eigen zeggen af van ‘de valse romantiek dat vrouwen vrijwillig kiezen voor een leven in de prostitutie’. Het bezoeken van minderjarige prostituees of slachtoffers van mensenhandel moet strafbaar worden. De leeftijdsgrens van prostitutie moet omhoog naar 21 jaar en pooiers worden verboden. Internationaal wil de partij sterker voor vrouwen opkomen die last hebben van ‘slechte arbeidsomstandigheden, uitbuiting en discriminatie’. 

7. Tijdelijk verblijf voor oorlogsvluchtelingen
De partij wil dat Nederland altijd hulp biedt aan mensen die ‘werkelijk in nood verkeren’. Daarbij moet wel vanaf het begin duidelijk worden gemaakt dat het verblijf tijdelijk is, tot het in het thuisland weer veilig is. Voor migranten die niet voor een onveilige situatie vluchten, geldt een strikt beleid van toelating en inburgering. Integratie vereist meer dan het spreken van onze taal en het vinden van een baan, vindt het CDA. Wie Nederlander wil worden, mag bovendien geen paspoort van een ander land bezitten.

8. En verder?
Verder wil de partij het eigen risico niet afschaffen, maar wel verlagen. Huisartsbezoek moet buiten het eigen risico vallen. En verder wil de partij discriminatie zwaarder bestraffen. En oh ja: iedere Nederlander moet op zijn achttiende verjaardag een boek krijgen met de rechten en plichten van het Nederlanderschap. Eindigen we toch weer met die normen en waarden.

Enthousiast geworden? Het hele verkiezingsprogramma van het CDA lees je hier. Vanavond besteedt Nieuwsuur om 22.00 uur op NPO2 uitgebreid aandacht aan de partij.

Lees ook
Meer banen en een verplicht vrouwenquotum: 8 x het verkiezingsprogramma van de PvdA

Overzicht
CDA niet jouw partij? We hebben meer smaakjes in de aanbieding. Bekijk hier ons overzicht partijprogramma’s, dat in aanloop naar de verkiezingen dagelijks wordt aangevuld.

VIDEO'S | NIEUWS | VERKIEZINGEN 2017 | LINDANIEUWS HELPT JE KIEZEN

Bron: Verkiezingsprogramma CDA | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer LINDAnieuws helpt je kiezen

Zo hul je je huis op een simpele manier volledig in de kerstsferen
Advertorial

Zo hul je je huis op een simpele manier volledig in de kerstsferen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser