Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Update: 'Verdachte Joegoslavië-Tribunaal overleden na drinken gif tijdens zitting'

Update: 'Verdachte Joegoslavië-Tribunaal overleden na drinken gif tijdens zitting'

Slobodan Praljak, de verdachte ex-legerleider die vandaag op een zitting bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag zei gif te hebben gedronken, is overleden. 

| Justine Wouterson

Dat meldt de Kroatische premier Andrej Plenković, die tevens zegt de dood te betreuren.

Lees ook
Tot levenslang veroordeelde Mladic gaat in hoger beroep

Glaasje
Praljak was vandaag net veroordeeld tot twintig jaar cel toen hij een glaasje tevoorschijn haalde en eruit dronk. De zitting werd geschorst en hulpdiensten opgeroepen. Praljak overleed naar verluidt in een ziekenhuis in Den Haag.

Definitieve uitspraak
Het VN-hof zou volgens planning vandaag definitief uitspraak doen tegen een handvol verdachten: Jadranko Prlic, Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic en Valentin Coric.

Oorlogsmisdaden
Dat zijn onder anderen de ex-premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Ze staan terecht wegens oorlogsmisdaden.

Livestream stilgezet
De livestream op de site van het tribunaal is na het incident stilgezet. Behalve een traumahelikopter werden ook de brandweer en ambulancedienst opgeroepen om naar het gebouw aan het Churchillplein te komen. Nederlandse autoriteiten onderzoeken de dood van Praljak.

Op onderstaande beelden is te zien hoe Praljak het vermeende gif tot zich neemt:

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser