nieuws

'Poepdokter' Nienke: 'Veel vrouwen kampen met een opgeblazen gevoel'

'Poepdokter' Nienke: 'Veel vrouwen kampen met een opgeblazen gevoel'

In ‘RTL Late Night’ sprak ‘Poepdokter’ Nienke Tode-Gottenbos (foto) gisteren in geuren en kleuren over onze darmflora. LINDAnieuws belde haar op voor een aantal poepchique vragen. 

| Suzette Hermsen

Al is chique blijven met zo’n onderwerp nog bést lastig.

Heb je de titel van je boek “De Poepdokter: Gezond van mond tot kont”, zelf verzonnen?   
“Ja. Loopt lekker he? Nou ja, ‘lekker’ is misschien niet helemaal het goede woord… haha.”

Wat is jouw favoriete aanduiding voor poep? 
“Omdat ik als darmfloratherapeut het taboe rondom poep graag wil doorbreken, noem ik het over het algemeen ook gewoon poep. Maar als ik iemand op consult heb,  spreek ik over ontlasting. Verder hoor je natuurlijk vaak genoeg allerlei grappige synoniemen. Nummer 2, een bruine trui breien, een drol drukken, een bruine beer wegleggen. Dat soort uitdrukkingen. Maar die gebruik ik zelf niet. Dat is toch meer een mannending.”

Hoe komt dat toch, dat dit onderwerp meer een mannending is? 
“Ik denk doordat mannen toch een beetje smerig mogen zijn. Vrouwen willen over algemeen toch graag aantrekkelijk, schoon en sexy worden gevonden. En je kunt zeggen over poep wat je wilt, maar echt sexy is het natuurlijk niet.”

Denk je dat poepen ooit nog uit de taboesfeer komt?
“Ik hoop het. Kijk, we hoeven het natuurlijk niet massaal over poep te gaan hebben, maar het is wel belangrijk dat mensen naar een dokter durven te stappen als er iets mis is. Het is namelijk niet gênants of gek. Als er iets is waarvan je zéker weet dat echt iedereen het over de hele wereld het doet, dan is het wel poepen.”

Wat is het meest voorkomende probleem dat jij voorbij ziet komen?
“Een opgeblazen gevoel. Veel vrouwen komen bij mij langs met de klacht dat ze zich zeven maanden zwanger voelen. Vaak komt dat door teveel suiker, of door een voedselovergevoeligheid, zoals gluten of melk.”

Dat hoor je inderdaad vaak, het begint bijna op een hype te lijken.
“Maar dat is het niet. Al sinds de industriële revolutie gaat onze darmflora collectief achteruit. Het is dus echt zo dat veel mensen met dit soort klachten te maken hebben.”

Tot slot, wat weet je over proppers en vouwers? 
“Ik weet toevallig dat 25 procent van de mensen z’n wc-papier oppropt. De rest vouwt. Ik geloof dat dit ook iets over je persoonlijkheid zegt, maar ik weet helaas niet precies wat. Ik ben darmfloratherapeut, proppers en vouwers vallen niet helemaal binnen mijn vakgebied, haha.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Nienke Tode-Gottenbos | Foto: Esther Maas

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Maaike MadelindeMaaike Madelinde

Wat zou het tof zijn als poep nu eindelijk onder te taboesfeer vandaan komt... Mooi om te zien dat er steeds meer hippe mensen het er gezellig over kunnen hebben. Daarbij moeten we niet vergeten dat er ook een minder leuke kant aan het verhaal zit. Want er blijken namelijk nog erg veel kinderen te zijn die door allerlei verschillende oorzaken niet zindelijk zijn of zelfs incontinent zijn. Zij lopen momenteel nog lange trajecten in ziekenhuizen/bij de huisarts/ggz...omdat niet kunnen poepen veel in gedrag laat zien. Want hoe gel is het, dat een kind dat vol zit met poep van 15 dagen, zich terugtrekt of zelfs autistische gedragingen laat zien? En daarbij nog vaak alleen behandeld wordt op dat stuk "autisme". Helaas worden nog veel kinderen die ongelukjes krijgen,gestraft met een koude douche of zelfs fysiek geweld. Tijd om te praten dus!@Nienke, wat zou het mooi zijn als je de handen ineen kan slaan met Tessie en Nieske van 'het Poeppaleis'!

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser