Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Update: Overheid gaat niet over uiterlijk Zwarte Piet

Update: Overheid gaat niet over uiterlijk Zwarte Piet

In de Tweede Kamer is geen steun voor de Zwarte Piet-wet van de PVV. Ook het kabinet ontraadt het initiatiefwetsvoorstel omdat dat in strijd is met de Grondwet.

| Eva Bongers

Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vandaag.

Lees ook
De meeste steden kiezen voor traditionele Zwarte Piet bij intocht

 

‘Regenboogpieten taboe’
In het voorstel van PVV-Kamerleden Martin Bosma en Machiel de Graaf wordt voorgeschreven dat Zwarte Piet een egaal zwart of donkerbruin gezicht moeten hebben. Gemeenten mogen alleen meewerken aan sinterklaasvieringen als pieten aan deze en andere voorwaarden voldoen. Regenboogpieten zijn daarmee taboe.

We zijn Noord-Korea niet
“Hier gaat de overheid niet over”, verklaarde minister Plasterk. “Dat past niet in een open democratische samenleving.” Alleen in Noord-Korea is er volgens hem een voorschrift dat enigszins op het PVV-voorstel lijkt.

‘Oorlog’
Volgens Bosma wordt er “oorlog” tegen Zwarte Piet gevoerd en maakt die deel uit van “een breder offensief” tegen Nederlandse tradities. “Het sinterklaasfeest wordt gemarginaliseerd.” Het wetsvoorstel werpt daar een dam tegen op, vindt hij. Hij kreeg alleen steun van zijn eigen partij.

Paaseieren
SP’er Ronald van Raak zei dat de discussie rond Zwarte Piet geen bedreiging vormt voor de traditie, maar juist laat zien dat die springlevend is. “Gaan we straks ook de kleur van paaseieren vastleggen?”, vroeg Kees Verhoeven (D66) zich af. Als de overheid zich met deze traditie gaat bemoeien, zal die juist verdwijnen, stelde Arno Rutte (VVD).

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser