Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

(Va)geniaal: 7 x deze kunstenaressen maken fantastische 'kutkunst'

(Va)geniaal: 7 x deze kunstenaressen maken fantastische 'kutkunst'

Kijken naar vagina’s doet wonderen voor ons zelfvertrouwen. Dat bewijst fotograaf Frannie Adams met haar poezenportretten in LINDA.150. Kunstenaressen die de vulva vereeuwigen, wij houden ervan.

| Marloes van Wijnen

En daarom zetten nog zeven andere ‘kutkunstenaressen’ op een rij.

Lees ook
Win-winsituatie: deze condooms zijn ware kunstwerkjes

Fotogenieke vagina
Frannie Adams (31) fotografeerde honderden vagina’s van heel dichtbij. Waarom? Omdat ze dat mooi vindt. “Iedere vrouw is uniek, ook tussen haar benen”, zegt ze in LINDA.150, die nu in de winkels ligt. “Ik vind het verdrietig dat steeds meer vrouwen een pijnlijke onnodige operatie ondergaan, omdat ze denken dat hun vulva niet voldoet aan het schoonheidsideaal.”

Rommelige vulva
Daar is seksuoloog Ellen Laan (54) het helemaal mee eens. Laan, die vorig jaar onderzoek deed naar het zelfverzekerder worden door het kijken naar andermans vulva, hoopt het stijgende aantal schaamlipreducties terug te dringen. “Sorry, maar een vulva is gewoon rommelig”, zegt ze tegen LINDAnieuws. “De binnenste lippen van een vulva hóren uit te steken. Vrouwen die dat niet hebben, zijn óf onder de twaalf jaar, óf pornoactrice.”

‘Kut-lijstje’
Applaus dus, voor de kunstenaressen die de vulva vereeuwigen. Want zo blijkt maar weer: we moeten er allesbehalve onzeker over zijn. Naast Frannie zijn er nog veel meer creatievelingen die de vulva voorop zetten en dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen. Daarom zetten wij er zeven voor je op een rij. Verwacht: veel vagina’s, vulva’s en verrassende vaardigheden.

Lees ook
Seksuoloog: ‘Sorry, maar een normale vulva ziet er gewoon rommelig uit’

1. Vrouwelijk vouwwerkje
Mandy Smith (30) heeft haar roeping gevonden in het vouwen van vagina’s. In september 2016 knutselde ze haar eerste vulva voor het project ‘No More Cutting’. Maar daar bleef het niet bij: Smith besloot het vouwen van vagina’s door te zetten om op die manier meer bewustzijn te creëeren voor FMG (Female Genital Mutilation), oftewel de verminking van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Tegelijkertijd wil ze met haar werk vrouwen meer zelfvertrouwen geven over hun eigen vouwwerkje.

With your support the @nomorecutting.project is now live! 2016 brought some amazing conversations with all kinds of people so to keep the vulva celebration going strong in 2017 we are going to post new artwork everyday leading up to International Women’s Day in a new Instagram solely dedicated to this project! We have learnt an awful lot which we look forward to posting and most importantly continue to spread awareness about FGM through vulva love. Stay tuned as we have a new collaboration coming soon. I wish you all the best for the year ahead and thank you for following <3 #paperartist #paperart #instaartist #instaart #nomorecutting #art #empowerment #power #vulva #vulvaart #bodypositive #vagina #vaginaart #feminism #femanist #papercraft #handmade #femaleempowerment

A post shared by AJ Smith (@papersmith_studio) on

2. The Vulva Gallery
Smith is echter niet de enige die haar dagen al vagina-knutselend doorbrengt. Ook de 28-jarige Hilde Atalanta boekt het ene succes na het andere met haar vulva-kunst. Vouwen is echter niet zo haar ding; ze maakt vrolijke tekeningen van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Ook dat gebeurt uiteraard niet zonder boodschap. “Afgelopen zomer hoorde ik op een presentatie van een student dat veel vrouwen onzeker zijn over hun vulva en dat plastische chirurgie aan schaamlippen sterk toeneemt” zegt Atalanta tegen NRC. “Zo zou in Engeland het aantal schaamlipcorrecties tussen 2001 en 2010 zijn vervijfvoudigd.” Met haar ‘body positive art’ probeert de kunstenares vrouwen te laten inzien wat normaal is.

3. ‘Kut-keramiek’
De Australische Laurie Melia werkt niet met papier, maar met keramiek. Met haar handen maakt deze kunstenares de meest bijzondere vagina’s. In de vorm van een beeld, of van een vaas. En die zijn altijd kleurrijk, vrolijk en vooral vrouwelijk.

4. Vulva om je nek
Kunstenares Denise Rosenboom (37) laat zich inspireren door draagbare kunst. Rosenboom mag zich nog niet zo lang een ‘kutkunstenares’ noemen, maar is om verschillende redenen razend populair. “Sommigen kopen een ketting met hanger omdat ze heel erg van vrouwen houden, anderen als een ode aan de vagina, vanuit een meer feministisch standpunt, weer anderen als ludiek cadeautje.”

Pussy Pendant order now at www.deniserosenboom.blogspot.com @deniserosenboom #pussypendant #art #jewelry #crazybutbeautiful

A post shared by Denise Rosenboom (@deniserosenboom) on

Pussy Pendants back home again! #exhibition #prisonbreak #homeagain #pussylovers #pussypendant @deniserosenboom

A post shared by Denise Rosenboom (@deniserosenboom) on

5. Voelen maar
Van knutsels en knipsels tot keramiek en kettingen: kunst in de vorm van de vulva is populair in alle soorten en maten. De Zwitserse kunstenares Milo Moiré maakt echter geen kunst met haar eigen handen, maar met de handen van voorbijgangers. Moiré laat zich namelijk betasten, over haar hele lichaam. Hiermee vraagt de kunstenares – jawel – aandacht voor seksueel misbruik. “De belangrijkste boodschap van dit kunstzinnige project is om te laten zien dat sex iets moet zijn wat van twee kanten komt”, zegt Moiré tegen LINDAnieuws. “Vrouwen hoeven niet alleen ontvangers te zijn, maar kunnen zelf sex initiëren. Alleen wel onder hun eigen voorwaarden. Dat is precies was ik deed tijdens mijn project, mensen actief uitnodigen om mij te betasten, onder duidelijke voorwaarden.”

6. Vagina’s voor de fun
Kunstenares Stephanie Sarley is over de grens uitermate populair. De tekenares uit Oakland draagt met haar vulva-tekeningen een feministische boodschap uit. Desondanks wil ze de nadruk óók leggen op de functie van haar kunst als decoratie. ‘We moeten meer vagina’s tekenen voor fun’, aldus de tekenares.

Sipping into '17 like

A post shared by Stephanie Sarley (@stephanie_sarley) on

Grabs back

A post shared by Stephanie Sarley (@stephanie_sarley) on

7. Verboden vulva
Vagina-kunst wordt echter niet door iedereen altijd goed ontvangen. Zo kreeg de Japanse kunstenares Megumi Igarashi een boete van 400.000 yen (3250 euro) nadat ze digitale scans van haar eigen vagina had gemaakt. Van de scans maakte de kunstenares vervolgens speeltjes, en zelfs een kano. Toen ze deze kano in 2014 in een seksshop tentoonstelde, werd ze zelfs gearresteerd. Is dat even mooi kut.

Nog meer ‘kutkunst’? Neem even een kijkje op de Instagrampagina van Club Clitoris.

NIEUWS | OPMERKELIJK | LIJSTJE VAN DE DAG

Bron: NRC / LINDAnieuws | Foto: Facebook, The Vulva Gallery

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser