Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Vaccineren moet verplicht worden voor de kinderopvang'

'Vaccineren moet verplicht worden voor de kinderopvang'

In Nederland is vaccineren niet verplicht, maar volgens filosofen Roland Pierik en Marcel Verweij zou dat wel moeten, schrijven ze in ‘de Volkskrant.

| Stephanie Kersbergen

Ze stellen als maatregel voor dat alle kinderen die naar de crèche of naschoolse opvang gaan, verplicht gevaccineerd moeten zijn.

Lees ook
Europese Unie maakt zich zorgen: steeds minder inwoners laten zich inenten

Vrijwillig

In Nederland zijn de vaccinaties vrijwillig en dat ging lange tijd goed. Maar doordat de vaccinatieprogramma’s zo goed werken en we nauwelijks worden geconfronteerd met de gevolgen van ziektes als polio en mazelen, lijkt de noodzaak van vaccinatie verdwenen.

Mazelenuitbraken

Maar de recente mazelenuitbraken laten zien dat de noodzaak niet is verdwenen. In 2017 waren er in Europa 21.000 ziektegevallen en stierven er 35 mensen door de mazelen; dit jaar zijn er al 22 sterfgevallen. De ziekte lijkt niet aanwezig in Nederland, maar ook wij zijn niet immuun voor een uitbraak van mazelen. Vooral nu de antivaccinatie-groep groeit.

Kwetsbaar

Volgens Pierik en Verweij heeft de overheid de plicht om kwetsbare burgers te beschermen. Zo is in België de vaccinatie voor polio verplicht en is het strafbaar als je weigert. Je kan zelfs in de gevangenis belanden als ouder.

Plicht van de overheid

De filosofen stellen in de Volkskrant een lichtere maatregel voor: kinderen die naar de opvang gaan, moeten verplicht worden gevaccineerd. Bij kinderdagverblijven is de kans op kruisbesmetting namelijk groot. Zo wordt de vaccinatie niet bij ouders dwingend opgelegd, maar wordt de opvang alleen onmogelijk voor ze.

Lees het hele artikel over vaccineren in de Volkskrant.

NIEUWS | VACCINEE OF JA?

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser