update

Historisch moment: kabinet stelt Rusland aansprakelijk voor MH17

Historisch moment: kabinet stelt Rusland aansprakelijk voor MH17

Nederland en Australië stellen Rusland aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014. Met die formele stap hoopt het kabinet af te dwingen dat Rusland meewerkt aan het onderzoek.

| Justine Wouterson

Rusland ontkent verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het vliegtuig.

Lees ook
Onderzoek JIT bevestigt dat raket die MH17 neerhaalde van Russische strijdkrachten was

‘Onherstelbaar leed’

Dat moet desnoods via tussenkomst van een rechter of internationale organisatie gebeuren. “Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden”, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Hij wijst erop dat de aanslag op het passagiersvliegtuig met 298 mensen aan boord “onherstelbaar leed” teweeg heeft gebracht.

Besluit staat los van vervolging daders

Het besluit staat los van het strafrechtelijk onderzoek en de mogelijke vervolging en berechting van de daders. “Maar deze trajecten kunnen elkaar wel wederzijds versterken”, aldus de minister.

‘Verantwoordelijkheid Rusland staat vast’

Nederland en Australië hebben de Russische regering laten weten dat ze Rusland aansprakelijk stellen. “Voor Nederland en Australië staat vast dat Rusland verantwoordelijk is voor de inzet van de BUK-installatie waarmee vlucht MH17 is neergehaald”, schrijft Blok. Hij baseert zich daarvoor op de conclusies van het JIT, het internationale team dat de toedracht van de ramp onderzoekt. Dat achtte gisteren bewezen dat de raket afkomstig was van een Russische legerbasis.

Hoofdverdachte geïdentificeerd

Vanochtend heeft onderzoekscollectief Bellingcat op een persconferentie bekendgemaakt dat zij één van de hoofdverdachten van de aanslag hebben gevonden. Het gaat om ene Oleg Ivannikov, een man met een hoge functie in het Russische leger. Ivannikov, bekend onder de codenaam Orion, speelde recent ook een rol in de oorlog in Syrië.

Rusland ontkent

Zojuist heeft Rusland gereageerd en benadrukt niet verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Hiermee wijst het land de beschuldigen van Nederland en Australië volstrekt af. Rusland zegt niet betrokken te zijn bij het onderzoek naar de oorzaak van de MH17-ramp en heeft geen vertrouwen in de onderzoeksresultaten van de internationale onderzoekscommissie JIT. Het is waarschijnlijk dat Nederland en Australië naar een internationale rechtbank stappen om hun gelijk te halen.

NIEUWS | VLUCHT MH17 | BREKEND | UPDATE

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer update

Lees dit ook even

Please update your browser