nieuws

Uitzending 'De Trek' trending op Twitter: 'Groot deel slachtoffers niet geïdentificeerd'

Uitzending 'De Trek' trending op Twitter: 'Groot deel slachtoffers niet geïdentificeerd'

In ‘De Trek’ (VPRO) bezoekt presentator Bram Vermeulen nabestaanden van een scheepsramp waarbij zevenhonderd Senegalezen omkwamen. De aflevering maakte veel los op Twitter. 

| Boris Lemereis

Want waarom is de nazorg bij ‘Afrikaanse’ slachtoffers zo anders dan bij ‘Europese’?

Lees ook
Nederlands schip redt op eerste dag 350 bootvluchtelingen

Grootste scheepsramp
De scheepsramp vond plaats in 2015. Zevenhonderd Senegalese mannen, op zoek naar een beter leven in Europa, kwamen om het leven. Het is de grootste scheepsramp sinds de Tweede Wereldoorlog.

Niet geïdentificeerd
Bram Vermeulen bezoekt het dorp Maka, en praat met de families van de dertien dorpsbewoners die bij de ramp omkwamen. De gesprekken laten zien in welke onzekerheid de families verkeren. Hoewel de ramp nu ruim een jaar geleden plaatsvond, zijn de lichamen nog altijd niet geïdentificeerd.

Twee mogelijkheden
De vader van een (vermoedelijk) omgekomen jongen: “Er zijn twee mogelijkheden. Of hij zit in de gevangenis, of hij ligt in de zee. Hij kan op Malta in de gevangenis zitten. Want als hij in de cel zit, belt hij niet.” De hoop dat zijn zoon al anderhalf jaar gevangen zit zonder iets te laten horen, is schrijnend.

Oneerlijk
Het voelt oneerlijk, zegt Vermeulen: “Na de ramp met MH17 is het hele vliegtuig gereconstrueerd. Iedereen aan boord is geïdentificeerd en de familie is ingelicht”. Hij vraagt een onderzoeker: “Voelt u bij deze ramp dezelfde prioriteit?” En ze moet toegeven: “Nee, het is niet te vergelijken. We weten wat er gebeurt als er een vliegtuig vol Europeanen crasht. Dat wordt al jarenlang niet voor deze mensen gedaan. Zo’n zestig procent van de omgekomen migranten wordt niet geïdentificeerd.”

Trending
Met name over die verschillen in de nazorg bij verschillende rampen, werd op Twitter veel gesproken. ‘Bizar dat de identificatie zo moeizaam verloopt’, schrijft iemand. De uitzending was trending.

https://twitter.com/Ana_Medusa/status/800428818032918528

Maar er is ook kritiek. De twee rampen zouden namelijk totaal onvergelijkbaar zijn.

 Maar wat vooral duidelijk is: de aflevering maakt veel emoties los.

Bekijk hieronder een interview met de burgemeester van het dorp Maka. De hele aflevering van ‘De Trek’ kijk je de website van VPRO. Het fragment met de onderzoeker begint op minuut 29:50.

Nog meer video’s zien?
Meld je aan bij LINDA.tv voor nog meer video’s & originele LINDA.tv-programma’s.

NIEUWS | TV | BUITENLAND

Bron: VPRO | Foto: Still 'De Trek'

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser