Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

OKI & DOKI: oud en fout kinderboek over Zwarte Piet

OKI & DOKI: oud en fout kinderboek over Zwarte Piet

In Sydney komt Santa Claus bij Bondi Beach aan in een speedboat. Met elfen in strakke speedos, tot groot genoegen van zowel kinderen als moeders. Hier in down under zie ik alles uit een ander perspectief, ga ik anno 2014 nog ‘zwarte Pieten’ met mijn kinderen?

| Hanneke Hoitink

Behoor ik tot de categorie emigranten die teveel hangt aan de Nederlandse cultuur, tradities en taal terwijl alles in Nederland al veranderd is?

Kaartspel
Aanstaande zondag komt de goedheiligman met tropische temperaturen naar de Nederlandse School in Sydney. Zal hij dit jaar zwarte Pieten meebrengen of is de schmink eraf gezweet? Moet het Zwarte-Piet-spel, dat ik ooit in Nederland kreeg bij een zak chips, verboden worden? In de spelregels staat dat steeds twee kaarten met hetzelfde teken (een blanke boer en boerin op klompen bijvoorbeeld) worden weggelegd totdat uiteindelijk de Zwarte Piet, waar géén tweede kaart bij hoort, overblijft. Wie de Zwarte Piet heeft verliest het spel en moet (voor straf?) een opdracht uitvoeren.

Kinderboeken
Toen wij 6,5 jaar geleden ons hebben en houwen inpakten om uit Nederland te vertrekken, nam ik ook een doos mee met mijn oude kinderboeken. Tussen Een huis in een schoen en Strooien met Sint zat nog een boek uit de jaren zestig.

Nikkers
Het boek is genaamd OKI & DOKI, geschreven door H. Arnoldus. Het is een serie speciaal voor kinderen van 6-8 jaar die net zelf kunnen lezen, op AVI 5 niveau. Perfect voor mijn kinderen om hun Nederlands op peil te houden. Ik heb alleen het 8e deel: OKI & DOKI bij de nikkers

Kapitein Paf
OKI en DOKI zijn twee matroosjes. Een dikke en een dunne, zo begint het verhaal. Ze gaan op reis met kapitein Paf naar een ver en vreemd land. Dan komen ze aan bij het neger-eiland. ‘De negers zijn niet altijd aardig’, vertelt de kapitein. Ze moeten daarom aan boord blijven. ’s Nachts gaan OKI en DOKI met een geweer stiekem van boord.

Kannibalen
Het staat er echt. Ik lees verder en moet bijna lachen van schaamte: ‘Jammer dat de blanke mensen niet op ons eiland komen, anders…’ ‘Anders aten we ze op!’ roepen de negers. ‘Blanke mensen smaken fijn’, zegt het opperhoofd. Hij likt zijn lippen af.

Dansende negers
Het is jouw schuld, roept Doki naar Oki als ze beiden in kookpot gevangen zitten. Ik wist niet dat het boze negers waren, roept Oki. De negers dansen van pret om Oki en Doki heen. Zullen ze altijd bij de negers moeten blijven? Daar mogen ze niet aan denken. Brrr!! Dan worden ze gered door de kapitein die in de lucht schiet waardoor de negers schrikken en weghollen. Einde.

Verbergen
De titel van het boek is in de loop der jaren aangepast, eerst in OKI en DOKI bij de negers en daarna in OKI en DOKI op het eiland. Zou de inhoud hetzelfde zijn gebleven? We weten allemaal dat dit soort boeken, die we zelf 40 jaar geleden lazen, niet meer kunnen. Tijden veranderen en dat is maar goed ook. Zo zal het ook gaan met Black Pete. Ik hoef het Zwarte Pieten-spel niet te verbergen, omdat de iPad het bord-of kaartspel heeft overgenomen. Oki en Doki schrap ik van de boekenlijst van mijn kinderen en zal ik niet aanbieden bij de vrijmarkt op Koningsdag in Sydney.

Spanje
Ik wens iedereen een fijne pakjesavond toe en hoop stiekem dat Zwarte Piet mij voor straf meeneemt naar Spanje, want Australië is zo ver weg van Nederland.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | HANNEKE HOITINK | ZWARTE PIET

Foto: Hanneke Hoitink

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Cora van EijsdenCora van Eijsden

Hallo,Zou ik het boekje Oki en Doki bij de nikkers van je mogen kopen?Groet,Cora van Eijsden

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser