nieuws

Twee Nederlandse mannen vier jaar de cel in voor mensensmokkel

Twee Nederlandse mannen vier jaar de cel in voor mensensmokkel

Twee mannen van 26 en 27 jaar uit Amsterdam en Wormer zijn vandaag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel. 

| Kirsten Zijderveld

In de zomer van 2015 wilden zij op een gammel zeiljacht vierentwintig Vietnamezen en Albanzen vanuit IJmuiden naar Engeland overbrengen.

Lees ook
Chauffeur (24) in Hoek van Holland aangehouden voor mensensmokkel

Levens op het spel
De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank in Haarlem nam het de mannen erg kwalijk dat ze “zo lichtvaardig zo’n onzalig avontuur waren aangegaan” en alleen maar uit financieel gewin bereid waren de levens van volwassenen en kinderen op het spel te zetten.

Andere booteigenaren sloegen alarm
De trip zou levensgevaarlijk zijn geweest. De twee hadden nauwelijks zeilervaring op zee, het jacht was amper zeewaardig en er waren veel te veel mensen aan boord. Ook was er zwaar weer op komst. De tocht werd uiteindelijk voorkomen doordat andere booteigenaren in IJmuiden het niet vertrouwden en alarm sloegen bij de havenautoriteiten, die op hun beurt de Koninklijke Marechaussee inschakelden.

Criminele bende in ’t Gooi
Op 15 augustus werden alle zesentwintig opvarenden aangehouden nog voordat het jacht het anker had gelicht. In het onderzoek dat volgde, bleek het Noord-Hollandse duo volgens het OM een “incidentele uitbreiding” te zijn van een criminele bende in ’t Gooi. De bende legde zich met name toe op de teelt van en handel in hennep. Vier leden kregen vandaag celstraffen uiteenlopend van drie tot vier en een half jaar aan hun broek.

Busjes naar IJmuiden
Ook werd een verdachte vrijgesproken. Twee andere verdachten, onder wie vermeend kopstuk Sirwan H. (32) uit Bussum, worden later nog berecht. De bende opereerde volgens de rechtbank professioneel en gestructureerd. De vierentwintig vreemdelingen brachten zij eerst onder in een ‘safe house’ in Huizen, om ze vervolgens in busjes naar IJmuiden te rijden.

Afschrikwekkende reactie
De celstraffen dienen volgens de rechtbank mede als afschrikwekkende reactie op “een dergelijke wijze van mensensmokkel, die ten koste gaat van het draagvlak om echte asielzoekers ruimhartig op te vangen.”

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser