nieuws

Twaalf priesters geschorst om seksueel misbruik Katholieke Kerk

Twaalf priesters geschorst om seksueel misbruik Katholieke Kerk

Sinds 2010 heeft de Rooms Katholieke Kerk in Nederland twaalf priesters geschorst en twee priesters ontheven uit hun ambt na meldingen van seksueel misbruik van minderjarigen.

| Merel Boudrie

Dat zegt een woordvoerster van de RKK, naar aanleiding van een onderzoek van ‘Zembla’.

Lees ook
Jehovah’s Getuigen houden jarenlang verslagen over kindermisbruik achter

Schadevergoeding

Het is voor het eerst dat er cijfers naar buiten komen over maatregelen tegen priesters. Dat gebeurt nadat in 2010 de commissie-Deetman is ingesteld, die onderzoek deed naar seksueel misbruik door geestelijken. Sindsdien is er ook een preventiebeleid ontwikkeld, en kunnen slachtoffers een schadevergoeding krijgen.

VOG

Als er een vermoeden is van strafbare feiten doet de RKK aangifte bij het Openbaar Ministerie, aldus de woordvoerster. Dit is in enkele gevallen ook gedaan, maar ze kon daar geen exacte cijfers over geven. Om te voorkomen dat een priester na beschuldiging wel ergens anders wordt benoemd, moet hij een Verklaring Omtrent Gedrag overdragen, en een antecedentenverklaring laten zien. Daarin verklaart zijn bisschop of hogere overste dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik.

Slachtoffers

Uit het eindverslag van het in 2010 opgerichte Meldpunt Seksueel Misbruik RKK – dat overigens eind vorig jaar is opgeheven – blijkt volgens Zembla dat er ruim 28 miljoen euro is uitgekeerd aan schadevergoedingen. Dat zal 941 slachtoffers omvatten. Vijfenzestig slachtoffers kregen de maximale schadevergoeding toegekend: honderdduizend euro.

Uit het ambt

Tussen 2000 en 2010 zijn ook nog eens twee priesters geschorst, en is er één uit zijn ambt gezet na meldingen van seksueel misbruik. Vanavond wordt de uitzending van Zembla uitgezonden, om 21.20 uur op NPO2.

NIEUWS | TV

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser