Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kijktip

Oud-hoofdredacteur VICE over ontslag na #MeToo-affaire: 'Ik heb een fout gemaakt'

Media bepalen in zekere mate ons beeld van de werkelijkheid. Maar in hoeverre zijn media een betrouwbare leidraad? De documentaire ‘Medialogica: Het Mediamijnenveld #MeToo’ gaat over hoe media een andere werkelijkheid kunnen schetsen.

| Tim van Rodijnen

In die docu, gemaakt door omroep HUMAN, komen meerdere mensen uit de media aan het woord, onder wie voormalig hoofdredacteur van VICE Nederland Casper Sikkema. Hij werd ontslagen wegens ‘ontoelaatbaar gedrag‘.

Medialogica

Eén van de grootste mediagebeurtenissen uit deze eeuw is uiteraard #MeToo. Na de eerste hashtag in oktober 2017 kwamen er steeds meer zaken aan het licht waar veel over werd gepubliceerd. Medialogica onderzoekt de rol van journalisten in de berichtgeving over dit onderwerp.

Daders en slachtoffers

Want wanneer is het volledig terecht om een misstand aan de kaak te stellen? En helpt dat bij de emancipatie van de slachtoffers van seksueel misbruik? Wanneer kunnen vermeende daders zich beklagen over het al dan niet kapot gemaakt worden van hun reputatie? In de documentaire komen onder anderen misdaadverslaggever Peter R. de Vries, hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant, hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad en hoofdredacteur Jonathan Ursem van Nieuwe Revu aan het woord.

Lees ook
Hoofdredacteur VICE Benelux Casper Sikkema ontslagen vanwege ‘ontoelaatbaar gedrag’

Casper Sikkema

Voormalig hoofdredacteur van VICE Nederland, Casper Sikkema, levert ook een bijdrage aan de documentaire. Hij vertelt hoe het hem overkwam dat iemand met wie hij sex had dat als vervelend ervoer, terwijl hij daar nooit zo op die manier over na had gedacht. Uiteindelijk leidde dat privé-incident tot zijn ontslag. Een fragment van zijn verhaal zie je in de video bovenaan dit artikel.

De documentaire Medialogica: Het Mijnenveld #MeToo is te zien op zondag 13 januari om 21.05 uur op NPO2 (HUMAN).

VIDEO'S | NIEUWS | TV | #METOO | KIJKTIP

Bron: HUMAN | Foto: Still uitzending

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Ep EndenEp Enden

????Ja hoor. Weer allemaal mannen. Pffft

Meer kijktip

Lees dit ook even

Please update your browser