Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kijktip

Alex de Bokx vangt 52 uit huis geplaatste kinderen op: 'Geen tehuis, maar een thuis'

Een groot deel van de uit huis geplaatste kinderen in Nederland komt op een wachtlijst terecht, óf bij grote instellingen. Ze blijven maar verhuizen en verhuizen. Alex de Bokx strijdt tegen dat systeem. 

| Maaike van de Graaf

Vanavond vertelt hij in Brandpunt+ over zijn zogeheten ‘Dushi Huizen’, waarin hij op verschillende plekken in Nederland onderdak geeft aan uit huis geplaatste kinderen.

Onderzoek

Uit onderzoek van Peer van der Helm (lector residentiële Jeugdzorg bij Expertisecentrum Jeugd van Hogeschool Leiden) blijkt dat er in Nederland een stijging is van het aantal uit huis geplaatste kinderen. Meer dan 405.000 jongeren kregen in 2017 een vorm van jeugdzorg: een stijging van 39.000 personen vergeleken met drie jaar terug. Volgens Van der Helm moeten we er in Nederland nog drieduizend gezinshuizen bij krijgen om het aantal kinderen dat jeugdzorg nodig heeft te kunnen plaatsen.

‘Dushi Huizen’

Alex de Bokx vangt uit huis geplaatste kinderen op. Vijftien jaar geleden kocht hij een pand waarin pleegkinderen konden wonen. Inmiddels is dat in positieve zin uit de hand gelopen. In zijn ‘Dushi Huizen’ wonen 52 kinderen. “Het is al niet gewoon omdat ze niet bij hun ouders wonen, dus dan wil je het hier zo normaal mogelijk maken”, vertelt hij.

‘Geen tehuis, maar een thuis’

Alex wil de zorg die jeugdzorg voor kinderen heeft, veranderen. “Het systeem is gebaseerd op angst, heel veel regelgeving, beheersing en controle”, vertelt hij. Daarom wil hij met zijn huizen “geen tehuis, maar een thuis zijn.”

De reportage Geen tehuis, maar een thuis is vanavond om 21.00 uur op NPO 2 te zien. De trailer zie je bovenaan het bericht.

Lees ook
Menoah (16) werd op zijn zevende uit huis geplaatst, omdat zijn ouders drugs gebruiken

VIDEO'S | NIEUWS | TV | KIJKTIP

Bron: Brandpunt+ (KRO-NCRV) | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer kijktip

Lees dit ook even

Please update your browser