Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

tv

Christiaan (9) is hoogbegaafd en al klaar met álle lesstof van de basisschool

Een derde van de leraren vindt dat er op school onvoldoende kennis is van hoogbegaafheid. Dat blijkt uit cijfers van DUO, dat onderzoek deed in opdracht van ‘De Monitor‘.  

| Marlie van Zoggel

‘De Monitor’ (KRO-NCRV) besteedt er in de uitzending van vanavond aandacht aan. We zien het verhaal van de hoogbegaafde Christiaan.

Lees ook
Ianthes kinderen zijn hoogbegaafd: ‘een plusklas had een hoop radeloosheid gescheeld’

Verdrietig

Sinds 2013 is het wettelijk verplicht dat ook kinderen met een beperking in eerste instantie regulier onderwijs moeten volgen. De zogeheten Wet passend onderwijs. Dit betekent voor kinderen als Christiaan, die hoogbegaafd is, dat hij zich vaak verveelt op school. Dat maakt hem verdrietig, zo vertelt hij in De Monitor: “Ik vind het leuk om te leren en als dat niet kan dan word ik wel een beetje verdrietig. Soms vertel ik iets over wiskunde en dan zeggen de leraren: ‘Huh?’ Dan krijg ik geen antwoord.”

Geen onderdeel van opleiding

Dat leraren kinderen zoals Christiaan niet kunnen helpen komt vooral doordat er op de Pabo, de lerarenopleiding voor basisonderwijs, geen aandacht wordt besteed aan hoogbegaafdheid. Pabo’s zijn ook niet van plan hun curriculum aan te passen, zo concludeert Willy de Heer, onderzoeker van de Universiteit van Leiden. Zij promoveerde vorig jaar op dit onderwerp. Minister Slob heeft in een reactie op het onderzoek gezegd dat hij geld beschikbaar stelt zodat scholen serieus werk kunnen maken kinderen als Christiaan te blijven uitdagen.

De Monitor

Het onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) heeft onderzocht hoe de Wet passend onderwijs uitpakt voor hoogbegaafde leerlingen. Het verhaal van Christiaan staat centraal en is vanavond te zien om 21.25 uur op NPO2.

NIEUWS | TV | KIJKTIP

Bron: De Monitor | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Wietske van den HeuvelWietske van den Heuvel

Willy de Heer is een mevrouw......

Ria van HorssenRia van Horssen

Er staat ook "Zij promoveerde op".........

Meer tv

Lees dit ook even

Please update your browser