nieuws

'Trump wil dat NAVO-bondgenoten meer investeren in defensie dan afgesproken norm'

'Trump wil dat NAVO-bondgenoten meer investeren in defensie dan afgesproken norm'

De Amerikaanse president Donald Trump zou op de NAVO-top hebben aangedrongen op hogere defensie-uitgaven dan is afgesproken.

| Yara Mureau

De president wil dat lidstaten van het bondgenootschap vier procent gaan uitgeven aan defensie, zegt een bron in het Witte Huis.

Twee procent

Binnen de NAVO is afgesproken dat landen in 2024 twee procent uitgeven aan defensie. Tijdens de NAVO-top in Brussel herhaalden alle lidstaten volledig achter die doelstelling voor defensie-uitgaven te staan. Toch vindt Trump dat veel Europese landen te weinig uitgeven aan defensie. In de officiële slotverklaring van de eerste dag van de top is (nog) niets terug te vinden over de nieuwe norm.

Rutte

Nederland voldoet nog niet aan de NAVO-bondgenootschap om twee procent van de totale waarde van de economie aan verdediging te besteden. Nederland zit nu op 1,3 procent. Rutte gaf al eerder aan dat Trump daarover gelijk heeft. “We zullen de komende jaren steeds kijken of er ruimte is in de begroting.”

Lees ook
Spanning op de NAVO-top: deze acht spotprenten verbeelden ‘Trump versus de rest’

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af
Advertorial

Sinterklaasje kom maar binnen: zo heb je je surprise eindelijk een keer wél op tijd af

Betekent Sinterklaasavond voor jou kilo's aan pepernoten en vrolijkheid, maar ook stress omdat je ieder jaar weer een originele surprise wilt maken? En dat toch altijd weer meer tijd kost dan gedacht. 

Lees dit ook even

Please update your browser