nieuws

Het Witte Huis stopt met betalen subsidies Obamacare

Het Witte Huis stopt met betalen subsidies Obamacare

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de aanval geopend op Obamacare. Hij stopt met het betalen aan zorgverzekeraars zodat die de kosten van Obamacare kunnen drukken.

| Boris Lemereis

Deze maatregel ontvangt felle kritiek van de Democraten.

Lees ook
Afschaffing Obamacare met twee jaar uitgesteld

Geen verplichting
Volgens het Witte Huis heeft het ministerie van Gezondheid vastgesteld dat het niet verplicht is subsidies aan zorgverzekeraars te betalen. Deze subsidies krijgen de zorgverzekeraars om de kosten te dekken voor het verzekeren van Obamacare. “Het afkopen van zorgverzekeraars door deze onwettige betalingen is weer een voorbeeld van hoe de vorige regering misbruik heeft gemaakt van geld van de belastingbetaler”, aldus het Witte Huis. “Het Congres moet het rampzalige Obamacare intrekken en vervangen en zo voor echte verlichting zorgen bij het Amerikaanse volk.”

Pas het begin
De president tekende een presidentieel bevel dat Amerikanen op termijn toegang kan geven tot sterk afgeslankte zorgpolissen. Trump beloofde ook dat “dit pas het begin is”. Het is de president een doorn in het oog dat zijn partijgenoten er niet in slagen de zorghervorming van Obama in te trekken. Hoewel de Republikeinen een meerderheid hebben in beide huizen van het Congres, bleek de interne verdeeldheid steeds te groot.

Saboteren
De Democraten verweten de president vandaag het zorgstelsel te saboteren: met zijn decreet kan hij Obamacare verzwakken zonder parlementaire steun. De oppositieleider in de Senaat, Chuck Schumer, vergeleek het decreet met een sloopkogel.

NIEUWS | BUITENLAND | THE TRUMP SHOW

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser