Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Social media kan helpen bij rouwproces, maar: 'Echt contact is belangrijker'

Social media kan helpen bij rouwproces, maar: 'Echt contact is belangrijker'

Pien Burgersdijk kreeg veel kritiek nadat zij een foto van haar opgebaarde zoon (18) twitterde. Wij wilden meer weten over hoe social media kan helpen bij het rouwproces.

| Tim van Erp

Daarom belden we met psycholoog Marcelino Lopez (42, foto), schrijver van het boek Liefde in tijden van Facebook.

Lees ook: Moeder twittert foto opgebaarde zoon: ‘Omdat hij mijn kind is’

Waarom kan iemand besluiten om zo’n soort foto op social media te plaatsen?
“Social media is inmiddels zo geïntegreerd in onze samenleving dat er geen hoge drempel meer is. Dus, als het bij je persoonlijkheid past, waarom niet? Misschien dat je het eerst plaatst onder een selecte groep vrienden, bijvoorbeeld op Facebook, en dat Twitter dan hetzelfde voelt, ook al bereikt het daar meer volgers. Normaal zien alleen die volgers het, maar bij Pien werd het landelijk nieuws.”

Nog veel gebruikelijker is het wanneer mensen een simpel overlijdensbericht op Facebook zetten. Dat is tegenwoordig heel normaal.
“Klopt. Sociale media werken als verlengstuk van onze sociale behoeften. Het is nu heel gemakkelijk om je gevoelens van bijvoorbeeld verdriet of onrecht bij veel mensen kwijt te kunnen. En de dood van een naaste is groot nieuws, belángrijk nieuws, en dat wil je vaak toch delen.”

Denk je dat dat helpt bij het rouwproces?
“Ik denk dat de massale steun die Pien ervaart, zelfs van vreemden, als een warme deken heeft gevoeld. Maar iedereen rouwt op zijn eigen manier, en er is geen formule voor hoe je dat het beste kunt doen. Uiteindelijk helpt het niet te ontsnappen aan het verdriet. De pijn die de dood van een geliefde veroorzaakt kun je uiteindelijk alleen zelf verwerken en zal juist de kop opsteken als er geen afleiding of gezelschap is.”

Is steun die je online krijgt net zo belangrijk voor een nabestaande als direct contact?
“Nee, dat is niet te vergelijken. Écht contact en directe persoonlijke steun is veel belangrijker dan een boost aan likes, tweets en comments. Mensen die online contact als vervanging zien voor echt contact lijken daar toch wat ongelukkiger en eenzamer door te worden. Wij mensen zijn gemaakt om elkaar te zien en aan te raken. Ook praktische hulp, bijvoorbeeld voor iemand koken, kan veel steun betekenen.”

Lees ook: Foto’s Marks overleden zoontje gingen viraal: ‘Ze staan nu op de piano’

Op welke manier kunnen sociale media wel veel voor iemand die rouwt betekenen?
“Ik denk dat de kracht van sociale media is dat je makkelijker mensen ontmoet die jouw specifieke problemen herkennen. Sociale media brengt mensen samen die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben. En ik denk dat het louterend kan werken als je de wereld bij jouw pijn betrekt: net als een begrafenis, kan het een bevestiging zijn dat het écht zo is, dat die persoon er echt niet meer is. Maar het is juist het doorvoelen van die pijn dat uiteindelijk heilzaam ervoor is.”

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marcelino Lopez

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

René en HeleenRené en Heleen

Het zal je maar overkomen, dat dit gebeurt met zo'n prachtige jonge kerel die het leven met veel vertrouwen tegemoet ziet..... De moeder en de hele familie willen wij van harte ondersteunen in de door henzelf gekozen wijze van het verwerken van dit immens grote verdriet. Het gaat ons voorstellingsvermogen te boven dat mensen zich veroorloven uiting te geven aan kanttekeningen die zij daarbij menen te moeten plaatsen.

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser