nieuws

Reddingsactie Thaise voetballers hervat: dit is er tot nu toe gebeurd en ondernomen

Inmiddels zijn acht jongens van het Thaise jeugdvoetbalteam dat werd vermist na een bezoek aan de Tham Luang Nang Non-grot in Thailand, bevrijd. Nog vier andere teamleden en hun coach zitten nog vast. 

| Maaike van de Graaf

Dit is er tot nu toe gebeurd en ondernomen.

Lees ook
Jonge voetballers met coach al twee dagen vast in Thaise grot

Excursie

Het Thaise voetbalteam, dat bestaat uit twaalf jongens in de leeftijd van elf tot zestien jaar, ging zaterdag 23 juni samen met hun 25-jarige coach op excursie in het Tham Luang grottencomplex. De spelers en trainer werden verrast door een overstroming, waarna ze geen kant meer op konden. Een week geleden werden ze gevonden door reddingswerkers.

Lastig te vinden

Het vinden van het voetbalteam en hun coach was een lastige klus. Het grottencomplex in de provincie Chiang Rai bestaat namelijk uit verschillende ‘kamers’, die met elkaar zijn verbonden door gangen. Die zijn voor een deel onder water gelopen en volgens duikers staat het water in sommige delen zelfs tot aan het plafond.

Lees ook
Inmiddels vier voetballertjes uit Thaise grot bevrijd, reddingsactie gaat morgen verder

Reddingsactie

Gisteren werden de eerste vier voetballers uit de grot bevrijd. De eerste jongen kwam rond 12.40 uur Nederlandse tijd naar buiten, de tweede zo’n tien minuten later. De gouverneur van het gebied liet weten dat de operatie soepel was verlopen, maar benadrukte dat het risico voor de anderen groot blijft. De vier geredde voetballers verblijven in het ziekenhuis en zijn nog niet herenigd met hun familie. Ze maken het naar omstandigheden goed en krijgen verschillende medische controles.

Acht jongens

Vandaag hebben 24 reddingswerkers, die gisteren ook actief waren, de reddingsactie hervat. Ze hadden zo’n zes uur nodig om de voetballers en hun coach te bereiken. Inmiddels hebben de duikers nog vier andere voetballers gered uit het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand.

Lees ook
Reddingsactie Thaise voetballertjes gaat verder, nog acht jongens vast

Duikers

De duikers die de voetballers hebben gered – en gaan redden – hebben al dagen getraind met de jongens, voor wie het niet alleen mentaal, maar ook fysiek een uitdaging is. “Ze moeten veel klimmen, het is een soort hindernisparcours. Er zijn hellingen, droge stukken, dan weer duiken.” En dat hele parcours is ongeveer vier kilometer lang. “Het is D-Day”, zei de leider van de reddingsoperatie.

Dit is de route die de voetballers en de reddingswerkers moeten afleggen:

Familieleden

Familie van de voetballers en de coach kampeerden dagenlang bij de ingang van de grot in de hoop op goed nieuws. Ze voerden rituelen uit en speelden muziek in de buurt van de fietsen en andere spullen die de jongens hadden achtergelaten.

De reactie van familieleden toen ze te horen kregen dat de voetballers en hun coach waren gevonden:

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

VIDEO'S | NIEUWS | ACHTERGROND | BUITENLAND

Bron: ANP / BBC | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser