Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

'Aanvullende immuunbehandeling zorgt voor minder kans op terugkeer van huidkanker'

'Aanvullende immuunbehandeling zorgt voor minder kans op terugkeer van huidkanker'

Het risico op terugkeer van een melanoom neemt sterk af als de patiënt een aanvullende immuunbehandeling ondergaat. Bij 75 procent van de patiënten die behandeld werden met het immuunmiddel, kwam de ziekte na een jaar niet terug.

| Jorieke van Noorloos

Artsen van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AVL) deden er een jaar lang onderzoek naar, bij duizend mensen.

Lees ook
Caitlyn Jenner onder het mes voor huidkankerplekje op haar neus

Minder risico

De studie is gedaan onder melanoompatiënten bij wie de kankercellen al naar de dichtstbijzijnde lymfeklier waren uitgezaaid maar nog niet verder. De kans op terugkeer van de ziekte is dan groot. Een deel van de onderzochte mensen kreeg een placebo en het andere deel een echt immuunmiddel. Uit die resultaten is gebleken dat het risico van terugkeer van de kanker in de immuunmiddel-groep 43 procent kleiner was dan in de placebo-groep.

Goede resultaten

Chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi zegt blij te zijn met de gegevens. “Dit is de tweede studie die de meerwaarde aantoont van een vorm van immuuntherapie in een relatief vroeg stadium van melanoom. Hiermee hopen wij dat uiteindelijk minder patiënten een verder uitgezaaid melanoom krijgen en daarmee een grotere kans hebben op langetermijnoverleving.”

NIEUWS

Bron: Antoni van Leeuwenhoek | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser