nieuws

Terreurverdachte Anis B. vreest Franse cel

Terreurverdachte Anis B. vreest Franse cel

De in Rotterdam opgepakte Franse terreurverdachte Anis B. (32) mag volgens zijn advocaat niet worden overgeleverd aan Frankrijk.

| Eline van der Haar

Dit omdat hij daar het risico loopt op een levenslange gevangenisstraf.

Geen uitzicht op vrijlating
B. heeft bij zo’n veroordeling geen uitzicht op vrijlating. Ook wacht hem volgens zijn advocate Elpiniki Kolokatsi een onmenselijke behandeling in de Franse gevangenis en voldeed het gebruikte Europese aanhoudingsbevel niet aan de eisen.

Wel of niet?
Donderdag behandelde de rechtbank de uitleveringszaak van B. Volgens het Openbaar Ministerie kan de terreurverdachte wel degelijk aan de Fransen worden overgedragen. Er wacht hem daar geen onmenselijke behandeling en in het aanhoudingsbevel staat volgens de aanklager gewoon omschreven waar B. van wordt verdacht. Volgens de Franse aanklager kan hij maximaal twintig jaar cel krijgen.

Verdachte in terrorismezaak
B. werd in maart op straat opgepakt. Frankrijk had Nederland om zijn arrestatie gevraagd, nadat hij in een terrorisme-onderzoek naar voren was gekomen.

Behoorlijk veel munitie
B. verbleef toen in een appartement aan de Burgemeester Meineszstraat. In deze woning vond de politie ongeveer 45 kilo munitie. Het gaat om onder meer kaliber 7.62-kogels, die gebruikt kunnen worden voor kalasjnikovs.

Waslijst aan redenen
Tijdens de behandeling van de zaak donderdag bleek dat in het ouderlijk huis van B. in Frankrijk de politie een vals identiteitsdocument, jihadistische video’s en een handleidingen voor het maken van bommen vond. Er is dus alle reden om hem in Frankrijk te vervolgen, vindt het OM.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser