nieuws

Te bizar voor woorden: tot 30 jaar geleden werden baby's geopereerd zonder verdoving

Te bizar voor woorden: tot 30 jaar geleden werden baby's geopereerd zonder verdoving

Onverdoofd geopereerd worden, het is de nachtmerrie van velen. Dertig jaar geleden gebeurde dat nog, en wel bij baby’s. Ze zouden volgens artsen immers geen pijn voelen.

| Anna Korterink

Een tip van Blendle uit de Volkskrant over de geschiedenis van pijnbestrijding bij kinderen.

Lees ook
Suzannes (45) verdoving werkte niet tijdens haar keizersnee : ‘Ik dacht dat ik doodging’

Openhartoperatie
Onder artsen wereldwijd heerste het idee dat het zenuwstelsel van pasgeboren baby’s nog niet helemaal ontwikkeld was. Ze zouden daarom geen pijn kunnen voelen. Een openhartoperatie zonder verdoving? Gebeurde gewoon.

Spierverslappers
Het was een jonge Indiase kinderarts die in het Britse Oxford werkte die voor het eerst vragen stelde. Het viel hem op dat baby’s die na een operatie terugkwamen op de afdeling in een soort shocktoestand leken te verkeren. Toen hij eens meekeek op een operatiekamer, zag hij dat de baby’s alleen spierverslappers kregen en geen verdoving. Hij wist meteen: dit is helemaal niet goed.

Lees het hele verhaal hier via Blendle (€).

Lees ook
Patiënt krijgt ketamine als verdoving en heeft de trip van zijn leven

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT

Bron: de Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser