nieuws

Taalkundige: 'Meertalig opvoeden is goed voor de hersenen'

Taalkundige: 'Meertalig opvoeden is goed voor de hersenen'

Is het nou goed of slecht om je kind meertalig op te voeden? De meningen zijn verdeeld. Taalkundige Elma Blom legt in magazine ‘Onze Taal’ uit waarom het wél een goed idee is.

| Annemarie van Ulden

Vooral jonge kinderen en ouderen hebben er voordelen van, zegt Blom.

Onnodig in de war?
Veel ouders die elk van huis uit een andere taal spreken, zullen met deze vraag worstelen. Vroeger zei men vooral ‘nee’, het zou kinderen onnodig in de war brengen. Later wezen verschillende studies juist uit dat kinderen er veel baat bij hebben bijvoorbeeld tweetalig te worden opgevoed. Maar de laatste tijd neemt de twijfel weer toe. Uit veel nieuwe onderzoeken blijkt helemaal geen voordeel voor kinderen.

Beter voor de hersenen
Toch is meertalig opvoeden volgens Blom een aanrader. Belangrijk is wel om ook thuis, binnen het gezin, meerdere talen met het kind te spreken, zodat ze vaak moeten schakelen, zegt ze in Onze Taal. Dat schakelen is goed voor de hersenen. Uit onderzoek van Blom kwam naar voren dat Turks en Nederlans sprekende kinderen van een jaar of zes beter scoorden op bepaalde geheugen- en aandachtstaken dan eentalige leeftijdsgenoten. Ze moeten continu één taal spreken en één taal onderdrukken, dat vergt veel van de hersenen en zou hun hogere scores kunnen verklaren, zegt Blom.

In Azië lachen ze erom
Bovendien is uit onderzoek gebleken dat een kind dat tweetalig is opgevoed, ook een derde of vierde taal makkelijker oppikt. Hartstikke handig dus. Volgens Blom niet gek, omdat we als mens gebouwd zijn op het aanleren, spreken en herkennen van verschillende talen. Zoals de meeste mensen in grote delen van Azië en Afrika meertalig worden opgevoed, daar weten ze niet beter en lachen ze waarschijnlijk om deze Hollandse discussie.

NIEUWS | LIFESTYLE

Bron: magazine Onze Taal | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

YetteYette

muziek leren maken is beter

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser