Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Taakstraffen voor snelwegblokkeerders sinterklaasintocht Dokkum

Taakstraffen voor snelwegblokkeerders sinterklaasintocht Dokkum

Jenny Douwes, boegbeeld van de groep Friezen die vorig jaar de A7 hebben geblokkeerd tijdens de sinterklaasintocht, is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en één maand voorwaardelijke celstraf.

| Elisa Heisen

Het grootste deel van de ‘blokkeer-Friezen’ kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd van de rechtbank in Leeuwarden.

Snelweg blokkeren

De Friezen blokkeerden vorig jaar november de snelweg bij Oudehaske om een bus met tegenstanders van Zwarte Piet tegen te houden. Die waren onderweg naar de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. De rechtbank achtte bewezen dat Douwes (foto) heeft opgeruid tot de blokkade op de snelweg om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden, maar niet dat ze heeft opgeroepen tot gebruik van geweld.

Strafbaar feit

De rechtbank verweet het Douwes dat ze een oproep op Facebook heeft geplaatst om de anti-pietdemonstranten tegen te houden en daarmee heeft opgeroepen tot het plegen van een strafbaar feit. Hoewel ze na een verzoek van de politie die oproep later van Facebook verwijderde, bleef ze zich wel actief bemoeien met de actie en gaf ze in Dokkum een interview voor het lege vak waar de demonstranten anders hadden gestaan. “Dat kan moeilijk anders worden gezien dan als daad van iemand die bewust iets in gang heeft gezet en tevreden is over het resultaat”, aldus de rechtbank.

Lees ook
‘Actiegroep riep op tot aanslag bij sinterklaasintocht’

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser